Jadransko brodogradilište Bijela: Počinje isplata otpremnina radnicima

“Nije nam jasno zašto se ovako dugo čekalo na isplatu otpremnina, zašto se prebacivala loptica sa jednog na drugo ministarstvo. Da ne bude nedoumica, mi u firmi imamo taj novac, jer je za 11 miliona eura prodat veliki dok. (Podsjećamo da je litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla početkom jula uplatila 11 miliona za veliki dok Brodogradilišta).
1 komentar(a)
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.09.2016. 16:15h

Isplata otpremnina za 192 radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju počeće sutra (srijeda) , kazao je predsjednik sindikalne organizacije kompanije Mladen Krivokapić. Danas (utorak) je uplaćen dio, a narednih dana očekuju uplatu i ostatka od ukupno 3,560 miliona eura, ili oko 14 hiljada eura po radniku. Penzionerima sada neće biti isplaćene otpremnine. Za njih 64-oro trebalo bi ukupno da se opredijeli 510 hiljada eura.

“Nije nam jasno zašto se ovako dugo čekalo na isplatu otpremnina, zašto se prebacivala loptica sa jednog na drugo ministarstvo. Da ne bude nedoumica, mi u firmi imamo taj novac, jer je za 11 miliona eura prodat veliki dok.

(Podsjećamo da je litvanska kompanija AB Vakaru laivu gamykla početkom jula uplatila 11 miliona za veliki dok Brodogradilišta).

Radi pojednostavljene procedure, kako bi radnici što prije bili isplaćeni, novac će biti povučen iz Fonda PIO, a mi ćemo naša sredstva sa računa prebaciti u Fond, tako da niko neće biti oštećen”, pojasnio je Krivokapić.

Vlade CG je u junu prošle godine donijela zaključak da daje saglasnost da se sredstva koja se prihoduju od prodaje imovine kompanije, preusmjere za otpremnine i za povezivanje radnog staža.

Krivokapić nema potvrdu, ali vjeruje da će sa isplatom otpremnina radnicima biti uplaćena sredstva za penzijsko i invalidsko osiguranje za dvije godine u vrijednosti od oko milion eura.

U Brodogradilištu je sada angažovano samo 15 -tak radnika na remontu školskog broda Jadran, koji se ovdje zatekao od proglašenja stečaja 30. juna 2015. godine. Krivokapić ističe da će se Sindikat založiti da ostali radnici dobiju posao na remontu velikog doka, koji je najavljen i da će o tome razgovarati sa vlasnikom litvanske kompanije.Ako ne dobiju posao na tom remontu, koji bi kako procjenjuju trajao nekoliko mjeseci, svi će otići na Biro rada.

Stečaj u Brodogradilištu pokrenut je krajem juna prošle godine na zahtjev Poreske uprave zbog duga od od 6.5 miliona eura.

Bonus video: