Bogavac: Budžet mali, ali ima nepravilnosti

Kontrolorka iz redova Demosa kazala je da se ponekad ne osjeća bezbjedno na poslu i da je mnogo zaposlenih nesamostalno u radu
210 pregleda 10 komentar(a)
Neda Bogavac, Foto: Demos
Neda Bogavac, Foto: Demos
Ažurirano: 05.09.2016. 19:09h

Direktorica Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu po Lex specialisu Neda Bogavac tvrdi da je suočena sa opstrukcijama i da se u poslovanju te ustanove mogu naći nepravilnosti u oblasti zapošljavanja, radnih odnosa, ovlašćenja i korišćenju službenog automobila.

Bogavac je “Vijestima” kazala da je po primopredaji dužnosti i upoznavanju sa pravnim regulativama koje uređuju poslovanje Zavoda kontrolisala finansijsko poslovanje, izvještaje o radu i ostalu dokumentaciju.

“Nisam u potpunosti sigurna da li je dokumentacija koju sam dobila na uvid i kontrolu “frizirana”, ali u svakom slučaju i prema dokumentaciji koju sam analizirala sumnjam da postoji niz nepravilnosti , koje će biti procesno tretirane”, naglasila je.

Bogavac, koju je Vlada na predlog Demosa imenovala za direktoricu Zavoda, kazala je da je i neprijatno iznenađena postupcima pojedinih zaposlenih, koje može okarakterisati kao krajnje nevaspitane i neprimjerene.

“Tokom rukovođenja Zavodom u minulom periodu sam doživjela i incidentne, neprijatne situacije među kojima ima i onih koje su me ozbiljno uznemirile. Iako po svojoj prirodi nisam plašljiva, moram priznati da se ponekad ne osjećam bezbjedno u Zavodu”, istakla je.

Bogavac je rekla da je veliki broj zaposlenih potpuno nesamostalan u radu.

“Čini mi se da je poseban hendikep upravo u tome što su svi oni koji su vrijedni i profesionalno posvećeni kadrovi u sjenci onih koji se u svojim opstrukcijama, neradu i nevaspitanju, utrkuju za poen više kod direktora, koga nestrpljivo očekuju da se vrati na dužnost rukovodioca po završetku mandata kontrolora”, istakla je.

Bogavac je kazala da je upoznala i ozbiljne i posvećene kadrove u Zavodu i institucijama socijalne i dječje zaštite, ali da upravo oni koji imaju profesionalni odnos prema poslu i kolegama za bezobrazno malu platu “nose” kompletan teret obaveza.

Prema riječima Bogavac, dobar dio budžetskih sredstava Zavoda, koji je ionako skroman, opredijeljen je za zarade zaposlenih.

“Nalazim da ima nepravilnosti u poslovanju koje se ne mjere velikim ciframa, ali čini se da i u Zavodu koji je osnovan prije nešto više od dvije godine takođe postoje primjeri loših navika i zloupotreba državnih resursa”, istakla je.

Bogavac je rekla da je evidentno i da Zavod bez imalo zasluge i krivice ne obavlja dobar dio svojih osnovnih djelatnosti, da postoje manjkavosti Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, ali i da kao društvo nijesmo zreli za velike reforme u “socijali”.

Naglasila je da do danas, iako je Zakon usvojen 2013. godine, nije ispunjena zakonska obaveza Zavoda - izdavanje licence za rad stručnim radnicima.

Bogavac je rekla i da je važna djelatnost Zavoda stručno usavršavanje radnika, iz čega proizlazi i akreditovanje programa obuke.

“Nejasno je, međutim, koje kompetencije treba da ima komisija za akreditaciju programa, po kojim kriterijumima se biraju njeni članovi, u kojem obimu i koje uslove treba da ispuni komisija da bi uspješno, principijelno akreditovala neki program”, zaključila je.

Socijala da ne ide samo podobnima

Bogavac je kazala da je u dogovoru sa zainteresovanim zaposlenima donijela odluku da plan i program rada Zavoda u narednom periodu obogate otvaranjem javnog diskursa o benefitima i nedostacima reforme socijalne i dječje zaštite.

Naglasila je da će biti organizovano niz fokus grupa i panel diskusija koje će okupiti stručnjake iz oblasti socijalne i dječje zaštite, korisnike usluga, predstavnike NVO sektora.

“Krajnji cilj ovog projekta je stvaranje uslova za potpunu i kontinuiranu prohodnost informacija između krajnjih korisnika socijalne i dečije zaštite i najviših instanci odlučivanja o njihovim pravima i mogućnostima. Dakle ne samo partijski podobnih nego svih lica koja su u stanju socijalnih potreba”, istakla je.

Bonus video: