Traže i da Đukanovićeve vile budu manje

Opština nije “skresala” ni kvadrat Đukanoviću, iako je ukupna površina umanjena za 70.000
197 pregleda 5 komentar(a)
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Košljun, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.09.2016. 18:23h

Grupa građana “Potkošljun/Budva” zatražila je da planeri smanje predviđenu kvadraturu rezidencijalnog kompleksa vila na ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun, na placu čiji je suvlasnik premijer Milo Đukanović.

Izgradnja kompleksa na zemljištu firme “Global Montenegro” predviđena je i prvobitnim Detaljnim urbanističkim planom Potkošljun i njegovim izmjenama.

Nakon javne rasprave na kojoj se našla korigovana verzija, na adresu Opštine stiglo je ukupno 89 primjedbi, među kojima i grupe građana - “koncepcijsku postavku planskog dokumenta, sa posebnim akcentom na blokove 40 i 41 , kao i susjedni prostor”.

Blok 40 predstavlja plac od 20.000 kvadrata uknjiženih na “Global Montenegro”, a u bloku 41, koji je u vlasništvu lokalnih biznismena i mještana, ucrtana je desetospratna garaža.

Opština Budva stavila je početkom avgusta na javnu raspravu izmjene i dopune DUP-a Potkošljun, kojim se urbanizuje najveća građevinska oblast u Budvi.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je prije pola godine odbilo da izda saglasnost na izmjene planskog dokumenta, jer je Opština ucrtala nevjerovatnih 330.000 kvadrata stamebno-poslovnog prostora više nego što je to planom višeg reda predviđeno.

Korigovanom verzijom smanjena je građevinska zona za 70.000 metara kvadratnih, ali Opština nije skresala ni kvadrat rezidencijalnog kompleksa koga je još prvobitnim DUP-om iz 2009. ucrtala na placu Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića.

Grupa građana tražila je da se izvrši koncepcijska promjena prvobitnog plana, odnosno da se i premijeru, kao i ostalim građanima, smanji kvadratura koju može da izgradi.

Opština je i prvobitnim planom DUP-a Potkošljun koji je donijela sredinom avgusta 2008. na Đukanovićevom zemljištu ucrtala kompleks od 42 vile.

I najnovijim planskim rješenjima, premijeru je dozvoljeno da izgradi vile sa maksimalnih šest etaža, čije ukupna bruto građevinska površina ne smije da bude veća od 27.591 kvadrat.

Tik uz Đukanovićev plac, na zemlji prvih komšija, ucrtana je desetospratna garaža, sa dodatne tri podzemne etaže.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, Đukanovićeva i Rajkovićeva firma vodi se kao vlasnik 20.229 kvadrata na Košljunu, ispod cetinjskog puta.

Zemlju kupio kum Vuk Rajković

Plac je kupljen u februaru 2007. kreditom kod Prve banke od 3,1 milion eura. Tada je osnivač firme bio samo Rajković, a Đukanović je postao suvlasnik u februaru naredne godine.

Firma je istog mjeseca uzela kredit od pet miliona od Hipo alpe adria banke, kada je na njenom čelu bio Petar Ivanović, aktuelni potpredsjednik Vlade. Đukanović je kasnije kazao da su kvadrat zemlje plaćali 200 eura. U međuvremenu, zemljište je urbanizovano, čime mu je porasla cijena. Đukanović je u aprilu 2013. godine najavio prodaju zemlje, ali parcela do juče nije promijenila vlasnika.

Osim banke, hipoteku na zemlju upisala je i Opština Budva zbog neplaćenog poreza na imovinu od 60.000 eura.

Bonus video: