Granične policije Zapadnog Balkana na istom zadatku

"Konkretne aktivnosti odnose na kontrolu motornih vozila na drugoj liniji provjera, sa posebnim akcentom na otkrivanje krijumčarenja narkotika i oružja, zatim krijumčarenja motornih vozila i falsifikovanih putnih dokumenata"
1 komentar(a)
DCAF operacije, Foto: Slavica Kosić
DCAF operacije, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.09.2016. 13:40h

Akcija „Jadran 2016“ u koju su uključeni službenici granične policije Zapadnog Balkana realizuje se od 28. avgusta do 6. septembra na tri kopnena granična prelaza- Debelom brijegu, sa Republikom Hrvatskom, Sitnici sa BiH i Sukobin-Murićani, graničnom prelazu sa Albanijom. Angažovano je 14 službenika graničnih policija Crne Gore, Srbije, BiH, Albanije, Austrije, Makedonije, Moldavije i Slovenije.

Riječ je o DCAF operacijama, koje podrazumjevaju zajednički rad policije iz više zemalja regiona sa ciljem razmjene znanja, iskustava i najboljih praksi u borbi protiv ilegalnih migracija i prekograničnog kriminala.

Pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Crne Gore za Sektor granične policije Vesko Damjanović kazao je na današnjoj konferenciji za novinare da se konkretne aktivnosti DCAF operacije odnose na kontrolu motornih vozila na drugoj liniji provjera, sa posebnim akcentom na otkrivanje krijumčarenja narkotika i oružja, zatim krijumčarenja motornih vozila i falsifikovanih putnih dokumenata. U toku desetodnevne akcije u Crnoj Gori izvršeno je 396 detaljnih provjera vozila na drugoj lini, za 12 osoba nije dozvoljen ulazak u zemlju, zbog privremenog boravka izdato je šest prekršajnih naloga. Na Debelom brijegu je pronađen državljanin Kosova sakriven u putničkom vozilu,a na Sitici osoba po potjernici Interpola, naveo je Damjanović.

Direktor DCAF Ljubljana Anton Travner istakao je da bez dobre prekogranične saradnje nema suzbijanja prekograničnog kriminaliteta. On je naveo da godišnje realizuju između 20 i 30 operacija i da u svima učestvuju granični policajci iz Crne Gore.

Slavko Vojnović rukovodilac odjeka za granične provjere u sektoru Granične policije kazao je da je Crna Gora uključena u razne seminare DCAF-a od 2002. godine,a „Jadran 2016“ je treća zajednička operacija u kojoj učestvuju crnogorski granični policajci i koja se odvija na teritoriji Crne Gore.

Bonus video: