Vlada utvrdila predlog novog Zakona o mladima

Ministar sporta Nikola Janović kazao je da je Predlogom zakona o mladima značajno unaprjeđeno planiranje i sprovođenje omladinske politike na državnom i na lokalnom nivou
99 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore  (iz arhive), Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore (iz arhive), Foto: Gov.me
Ažurirano: 14.12.2018. 08:02h

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o mladima, kojim se, kako je obrazloženo, jača institucionalni okvir za planiranje i sprovođenje omladinske politike sa posebnim fokusom na osnaživanje uloge i funkcionisanja omladinskih centara.

Ministar sporta Nikola Janović kazao je da je Predlogom zakona o mladima značajno unaprjeđeno planiranje i sprovođenje omladinske politike na državnom i na lokalnom nivou.

„Stvoreni su uslovi za jačanje institucionalnog okvira za planiranje i sprovođenje omladinske politike sa posebnim fokusom na osnaživanje uloge i funkcionisanja omladinskih centara“, rekao je Janović na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, jedna od najznačajnijih novina je donošenje Programa ostvarivanja javnog interesa u oblasti omladinske politike.

Janović je kazao da će shodno toj obavezi, Ministarstvo najmanje jednom u dvije godine izrađivati analizu potreba mladih.

„Na ovaj način se fokus Vladine politike u toj oblasti usmjerava ka konkretnim potrebama mladih, koje će kasnije biti dio Programa za njihovo direktno finansiranje“, rekao je Janović.

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, Predlogom zakona stvorene su mogućnosti da Ministarstvo sporta direktno ulaže u izgradnju, rekonstrukciju, adaptaciju ili opremanje omladinskih centara i omladinskih klubova.

Na ovaj način, kako je obrazloženo, osnažiće se održivost i poboljšati uslovi i funkcionalnost rada omladinskih servisa.

Predlogom zakona, kako se navodi, unaprjeđuje se udruživanje nevladinih organizacija (NVO) koje sprovode omladinsku politiku.

„Predlogom zakona propisuje da one mogu osnovati savez, u skladu sa zakonom kojim se uređuje osnivanje NVO, što do sada nije bilo prepoznato u važećem zakonu“, kaže se u saopštenju.

Janović je rekao da se segment sufinansiranja omladinske politike Predlogom zakona usmjerava na ispunjenje potreba mladih iz Programa ostvarivanja javnog interesa u nekoliko oblasti.

„To su omladinske politike, izgradnja, rekonstrukcija, adaptacija i opremanje omladinskih servisa, poboljšanje uslova i funkcionisanje omladinskih servisa koje je obrazovalo Ministarstvo“, kazao je on.

Janović je istakao da pozitivno mišljenje Evropske komisije na predlog tog zakonskog teksta predstavlja najbolju potvrdu usklađenosti sa evropskim standardima.

Bonus video: