"Crna Gora mora da uloži mnogo napora kako bi sistem upravljanja otpadom bio funkcionalan"

„Shodno procijenjenom broju stanovnika 1. januara 2015. godine, svaki stanovnik Crne Gore proizveo je prosječno 525 kilograma na godišnjem, odnosno 1,44 kilograma na dnevnom nivou“, kaže se u Informaciji Minstarstva održivog razvoja i turizma o stanju životne sredine u prošloj godini
100 pregleda 1 komentar(a)
Otpad, smeće, Foto: Ivan Petrušić
Otpad, smeće, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.09.2016. 14:16h

Crna Gora mora da uloži mnogo napora kako bi se u upravljanju otpadom došlo do funkcionalnog sistema koji će obezbijediti održiv razvoj, maksimalnu zaštitu životne sredine i kreiranje baza podataka neophodnih za donošenje odluka na nacionalnom nivou, ocjenjuje resorno Ministarstvo.

Zajedničkom saradnjom Agencije za zaštitu životne sredine i MONSTAT-a, došlo se do prvih preliminarnih podataka o generisanim količinama komunalnog otpada za period 2013-2015. godine.

U Crnoj Gori je prošle godine generisano 326.477 tona komunalnog otpada, što je 1,2 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

„Shodno procijenjenom broju stanovnika 1. januara 2015. godine, svaki stanovnik Crne Gore proizveo je prosječno 525 kilograma na godišnjem, odnosno 1,44 kilograma na dnevnom nivou“, kaže se u Informaciji Minstarstva održivog razvoja i turizma o stanju životne sredine u prošloj godini.

U 2015. godini, uslugama sakupljanja komunalnog otpada pokriven je za 2,6 odsto veći broj stanovnika nego u prethodnoj godini, odnosno 81 odsto.

„Taj procenat se uglavnom odnosi na urbana područja, dok se otpad proizveden u ruralnim područjima (selima i manjim mjestima) uglavnom odlaže na neuređenim odlagalištima“, navode iz tog resora.

Od ukupne količine generisanog otpada u Crnoj Gori, u 2015. godini sakupljeno je 303.697 tona komunalnog otpada, odnosno 1,34 kilograma po stanovniku dnevno.

U ukupnom sakupljenom komunalnom otpadu uračunate su količine komunalnog otpada koje sakupljaju komunalna preduzeća (koje čine 96,8 odsto) i ostala preduzeća od izvornog proizvođača otpada (poslovni subjekti koji su upisani u Registar sakupljača otpada Agencije za zaštitu životne sredine), kao i sve ono što su fizička lica lično donijela direktno na deponije.

Prema podacima MONSTAT-a, Javna komunalna preduzeća najviše su prošle godine sakupila ostalog komunalnog otpada, u koji spada miješani komunalni otpad 79,9 odsto, zatim otpad iz vrtova i parkova 12,7, slijede odvojeno sakupljene frakcije 7,1 i ambalaža sa 0,3 odsto sakupljenog otpada.

„Preostalih nesakupljenih 22.780 tona, odnosno sedam odsto od ukupnog generisanog komunalnog otpada, vodi se kao prisutno na neuređenim odlagalištima, što je za jedan odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Sanacija oko 300 evidentirana neuređena odlagališta otpada različitog kapaciteta, u Crnoj Gori i dalje predstavlja izazov za sve lokalne samouprave“, navodi se u Informaciji.

Ocjenjuje se da, nasuprot neuređenim odlagalištima, koja ne posjeduju mjere sanitarne zaštite, radi poboljšanja uslova životne sredine i sprječavanja uticaja emisije toksičnih komponenti, postoji potreba za sanitarnim deponijama, kao sanitarno-tehnički uređenog prostora sa sistemima za kontrolu, sakupljanje i tretman deponijskog gasa i procjednih deponijskih voda.

U dijelu infrastrukture za upravljanje otpadom izgrađene su regionalne deponije neopasnog otpada u Podgorici i Baru, reciklažni centri u Podgorici i Herceg Novom, postrojenje za obradu otpadnih vozila u Podgorici (2), Beranama, Cetinju i Nikšiću (3), transfer stanica u Kotoru i Herceg Novom, reciklažna dvorišta u Podgorici (3), Herceg Novom (1) i Kotoru (1).

U Beraname je instalirano postrojenje za obradu medicinskog otpada sakupljenog sa teritorije opština: Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Pljevlja, Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav i u Glavnom gradu.

Bonus video: