Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu 15.000 eura

"Ovakav vid školovanja je skup za državu i dovodi do toga da polaznici kada završe školovanje ne počnu sa radom, ni nakon dvije ili tri godine, usled čega gube znanje i vještine koje su stekli tokom školovanja", kaže se u dokumentu pripremljenom za crnogorsku Vladu
73 pregleda 0 komentar(a)
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Policijska akademija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.09.2016. 13:08h

Svaki polaznik Policijske akademije (PA) u Danilovgradu košta državu 15.000 eura, a na oglasima se javlja sve manje kandidata koji su sa odličnim uspjehom završili prethodno školovanje.

U inoviranoj Informaciji o statusu lica koja su završili PA navodi se da nešto manje od polovine svršenih akademaca nije počelo da radi u Upravi policije, dok neki od njih čekaju na posao i po dvije, tri godine.

"Ovakav vid školovanja je skup za državu i dovodi do toga da polaznici kada završe školovanje ne počnu sa radom, ni nakon dvije ili tri godine, usled čega gube znanje i vještine koje su stekli tokom školovanja", kaže se u dokumentu pripremljenom za crnogorsku Vladu.

Kako se ističe, problem u praksi se pojavljuje i kada svršeni akademci zasnuju radni odnos u policiji i nakon kratkog vremenskog perioda napuste službu, pa u tom slučaju država nije imala nikakve koristi time što je uložila novac u njihovo školovanje na Akademiji.

"Ovaj nedostatak se može riješiti izvjesnim normativnim promjenama i zakljuĉivanjem ugovora sa svršenim akademcima kojim bi se obavezali da nakon završene PA provedu određeni period radeći u policiji (naprimjer pet ili sedam godina) ili u protivnom da nadoknade troškove školovanja“, kaže se u Informaciji.

Na oglasima za prijem na PA, kako se navodi, javlja se sve manji broj kandidata koji su sa odličnim uspjehom završili prethodno školovanje, jer im nakon završenog školovanja nije obezbijeđen posao u policiji, već se moraju javiti na javni oglas i na taj način tražiti svoju šansu.

"Garantovanjem posla u Upravi policije, odmah nakon završene Akademije, interesovanje za upisom na njoj bi se povećalo, a time bi konkurencija bila veća i mogućnost za prijemom boljih i kvalitetnijih kandidata“, kaže se u dokumentu.

Upozorava se da se prethodni uspjeh tokom školovanja ne uzima u obzir tokom bodovanja kandidata, pa su u istom rangu oni koji su završili školovanje sa najvećom i oni sa najmanjom ocjenom (odlični - dovoljni).

Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije nema nadležnosti u pogledu kreiranja nastavnih planova i programa i upisne politike na PA, što je rezultiralo velikim brojem nezaposlenih diplomaca. „Nastavne planove i programe je potrebno revidirati i uskaditi sa savremenim standardima policijskog obrazovanja“.

"Sistem školovanja u Crnoj Gori ne omogućava polaznicima Akademije i policijskim službenicima da steknu visoko policijsko obrazovanje u iznosu od 180 i 240 ETC, pa službenici sve više završavaju fakultete koji nijesu srodni sa policijskim poslovima i time se ne doprinosi kvalitetu obavljanja policijskih poslova“, kaže se u Informaciji.

Ocjenjuje se da je neophodna snažnija veza između nastavnika i predavača na Akademiji i Uprave policije , kako bi oni mogli da stave svoja znanja u funkciji rješavanja konkretnih problema na terenu (pravna mišljenja, proceduralna, sprovođenje određenih postupaka, lišavanje slobode, zadržavanja, privođenje, dovođenje).

To bi, kako se navodi, omogućilo da se obogate i bolje osmisle sadržaji, planovi i obuka koja bi bila zasnovana na profesionalnim situacijama“.

Bonus video: