Sindikat Uprave policije: Zaposleni dovedeni do ruba egzistencije

"Pored veoma loše i teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo zajedno sa svojim porodicama, svjedoci smo svakodnevnih pritisaka koje svaki naš član trpi na radnom mjestu"
71 pregleda 42 komentar(a)
Policija, Foto: Filip Roganović
Policija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.09.2016. 08:38h

Položaj zaposlenih u Upravi policije i Ministarstvu unutrašnjih poslova svakog dana postaje teži i nepovoljniji, saopšteno je iz Sindikata Uprave policje.

Sindikat UP održao je Vanrednu sjednicu Glavnog odbora na kojoj je, kako se navodi, postignuto puno jedinstvo članova Glavnog odbora u odbrani "prava i borbi za časti i ugled ove časne i dostojanstvene profesije koju obavljamo".

"Pored veoma loše i teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo zajedno sa svojim porodicama, svjedoci smo svakodnevnih pritisaka koje svaki naš član trpi na radnom mjestu. Nedovoljno posvećen odnos poslodavca, ali nažalost i države, ne ostavlja nam dovoljno prostora za reagovanje već nas primorava da, u cilju zaštite i opstanka svojih porodica, pribjegnemo svim zakonom dozvoljenim metodama, pa čak i onim najmanje popularnim a koje su postale svakodnevnica kada je u pitanju pomoć i zaštita zaposlenih".

Kako dodaje u saopštenju dok sindikati policija iz okruženja dijalogom sa poslodavcem stvaraju bolje uslove za rad i život policijskog službenika oslanjajući se na Kolektivni ugovor, akt kojim se bliže utvrđuju prava i obaveze zaposlenog, "mi i dalje čekamo potipisivanje istog".

"Porazna je činjenica da u 21 vijeku, kada svaka policija u okruženju ima kolektivni ugovor, mi i dalje tražimo modalitet kako da se što prije potpiše. Nacrt teksta ugovora je upućen na relevantne adrese i čeka se usaglašavanje kod Ministrastva finansija. Prema ovom pitanju nadležne institucije u ovom trenutku imaju krajnje ambivalentan odnos. Apsolutna nezainteresovanost za rješavanje ovog važnog pitanja za sve zaposlene u Upravi policije i MUP-u ukazuje da nekome baš i odgovara ovakvo stanje kako zaposleni ne bi imali ni dio prava koja im pripadaju u uređenim sistemima, kao i da pojedinci žele da kontrolišu i usmjeravaju zaposlenog na način kako to njima najviše odgovara dajući zaposlenom to pravo na kašičici".

Iz Sindikata UP navode da su uspjeli da povećaju lične dohodke, ali da to nije dovoljno za poziv koji "obavljamo radeći najrizičnije i najstresnije bezbjednosne poslove".

"Suočeni sa raznim vidovima opstrukcija u radu ovog Sindikata u ovom trenutku, stiče se utisak da i menadžment MUP-a očigledno nema namjeru da za partnerski odnos što se manifestuje donošenjem veoma bitnih odluka koje direktno utiču na zaposlenog bez bez predhodne konsultacije i saglasnosti ovog Sindikata. Ovo predstavlja veoma loš odnos prema sindikatu kao zaštitniku prava zaposlenih i socijalnom partneru svakog poslodavca. Zakon o radu je precizirao uslove između poslodavca i sindikata gdje se navodi da moraju nastupati sa istih, ravnopravnih pozicija koje se međusobno uvažavaju i poštuju, a u ovom trenutku slobodno možemo reći da kod nas toga nema".

Iz Sindikata ocjenjuju da "policija nikad nije tražila puno".

"I kada su drugi štrajkovali, blokirali saobraćajnice, organizovali proteste mi smo ćutali i trpjeli. Nikada u svojoj istoriji Crnogorska policija ni protestovala ni štrajkovala. Očekivali smo da za uzvrat dobijemo makar poštovanje, na žalost nema ni toga. Ali možda je blizu i taj trenutak jer smo, zajedno sa našim porodicama, dovedeni do ruba egzistencije i nemamo puno toga da izgubimo. Ostalo nam je još jedino dostojanstvo. Nas ne zanimaju političke igre i ne želimo biti ničija moneta za potkusurivanje. Nećemo se svrstavati na ničiju stranu jer smo na pravoj strani, našoj jedinoj ispravnoj strani, na braniku naše države. Nećemo dozvoliti nikome da upravlja sa nama, da nam zabranjuje bilo kakav vid javnog oglašavanja zagarantovana Ustavom Crne Gore. Naš jedini izbor mogu biti samo pravda, profesionalizam, odgovornost, zaštita države i njenih građana, borba za povratak časti i ugleda ove časne i dostojanstvene profesije koju obavljamo.".

Iz Sindikat Uprave policije pozvali su nadležne da se konačno "dozovu pameti" i daju doprinos oporavku društva.

Bonus video: