Šavnik: Od napada medvjeda stradalo 12 jagnjadi

„Vidi se to po vrsti i intenzitetu povreda. Jagnanjad su jednostavno masakrirana, što nije karakteristično za vukove“
148 pregleda 8 komentar(a)
Medvjed, Foto: Pixabay.com
Medvjed, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 03.09.2016. 16:06h

Poljoprivrednik sa Dubrovska, opština Šavnik, Vesko Ćeranić, najvjerovatnije u noći u kojoj su se smjenjivali avgust i septembar, pretrpio je štetu kada je kako kaže od napada medvjeda stradalo 12 jagnjadi na stočnom fondu koji broji oko 370 ovaca, jagnjadi i osam goveda.

Jutros je njegov komšija Krsto Peković nedaleko od zajedničkog katuna pronašao lešine četvoro zaklanih jagnjadi, petoro je povrijeđeno a ukućani i komšije još traže troje, koliko ih nedostaje.

„Poslednjeg dana avgusta, na pašnjacima nedaleko od koliba na katunu, jagnjad je čuvao moj trinaestogodišnji sin. Grupa jagnjadi se pred sumrak odvojila iz buljuka. Pao je mrak i potraga nije dala rezultata. Prvog septembra pojavilo se jedno povrijeđeno jagnje pa se naslućivalo da je ostala divljač poklana. U petak smo ih bezuspješno tražili a jutros ih je komšija pronašao. Povrijeđene smo dopremili do sela i mala je šansa da prežive“, ispričao je „Vijestima“ Vesko Ćeranić.

On tvrdi da su jagnjad stradala od napada medvjeda.

„Vidi se to po vrsti i intenzitetu povreda. Jagnanjad su jednostavno masakrirana, što nije karakteristično za vukove“, kaže Ćeranić i dodaje da veterinar nije pregledao povrijeđenu jagnjad jer je odsutan.

Ćeranić je uzorni stočar i šire od ovog podurmitorskog sela. Poljoprivreda, prevashodno stočarstvo, jedini su izvor egzistencije za njega, suprugu, majku i dva osnovca koji pohađaju školu u Šavniku.

Bonus video: