Tivat: Otvoren najveći sajam superjahti za iznajmljivanje u regionu

Iako se prošle godine kada je ova najveća sajamska manifestacija superjahti u regionu premijerno održana u Tivtu, niko od njih nije pojavio, danas je na otvaranje ovogodišnjeg „MYBA Popu Up Superyacht Show-a“a što se poklopilo sa intenziviranjem kampanje pred predstojeće parlamentarne izbore, došlo gotovo kompletno rukovodstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma sa ministrom Branimirom Gvozdenovićem na čelu
92 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2016. 16:40h

Predsjednica renomirane Međunarodne asocijacije jahting brokera MYBA Fiona Maureso, zvanično je danas otvorila drugi po redu „MYBA Porto Montenegro Pop Up Superyacht Show“, a koji je u elitnoj tivatskoj marini Porto Montegro okupio 20-tak mega i super jahte za iznajmljivanje, te više od 120 brokera, agenata i ostalih pružalaca usluga u industriji čartera jahti, iz desetak država svijeta.

„Crna Gora sve više dobija na značaju kao jahting-destinacija i veoma smo ponosni na priliku da budemo organizatori i domačini jednog ovakvom sajma u ovom predivnom ambijentu. Jahte ovdje dolaze da započnu svoja čarter-krstarenja Jadranom, često da bi iskoristile brojne poreske i druge fiskalne benefite koje nudi Crna Gora, ali se i vraćaju ovdje jer njihovi vlasnici, kapetani i posade shvataju koliko je ovo lijepa, bezbjedna i atraktivna destinacija sa sjajnim marinskim kapacitetima, poput ovih u Porto Montenegru. Ova manifestacija veoma je važna za brokere koji ovdje dolaze da lično vide i osjete to o čemu pričaju kapetani i posade njihovih jahti, da upoznaju ovu destinaciju i prepoznaju sve njene prednosti kao polazne tačke čarter-krstarenja Jadranom“, kazala je Maureso.

Sajam koji je počeo još u petak kada su se sastali kapetani jahti-učesnica sajma, a brokeri imali prvu priliku da se sretnu međusobno i sa vlasnicima jahti, te obiđu brodove koji se nude u čarter u regionu Jadrana, zvanično je juče inaugurisan na svečanosti na mulu 1 Porto Montenegra kojoj su pored ostalih, prisustvovali i gradonačelnica Tivta prof.dr. Snežana Matijević, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić i neki članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori. Iako se prošle godine kada je ova najveća sajamska manifestacija superjahti u regionu premijerno održana u Tivtu, niko od njih nije pojavio, danas je na otvaranje ovogodišnjeg „MYBA Popu Up Superyacht Show-a“a što se poklopilo sa intenziviranjem kampanje pred predstojeće parlamentarne izbore, došlo gotovo kompletno rukovodstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma sa ministrom Branimirom Gvozdenovićem na čelu. Zbog čekanja da Gvozdenović stigne iz Podgorice, čitava ceremonija otvaranja sajma koji je pripreman devet mjeseci i promovisan po cijelom svijetu, kasnila je skoro pola sata. U svom govoru ministar je poručio „da se sa ovakvim mjesta šire samo dobre vibracije i dobra energija“.

„Zahvaljujući Porto Montenegru nautički turizam u Crnoj Gori se više ne nalazi u početnoj fazi razvoja, već se vide jako visoki rezultati koji predstavljaju zamajac za razvoj naše destinacije u pravcu visokokvalitetnog turizma i podstrek za čitavu privredu Crne Gore, ali i za otvaranje novih marina počevši od Bara, pa do Herceg Novog. Imajući u vidu da su gosti Porto Montenegra najuticajnija imena jahting industrije koja faktički odlučuju o novim čarter destinacijama u svijetu, pripremljen im je bogat program kako bi na najbolji način doživjeli Boku Kotorsku i Crnu Goru uvrstili među najpoželjnije čarter destibacije u svijetu kada je nautički turizam u pitanju“, kazao je Gvozdenović.

Među jahtama koje učestvuju na sajmu i nude se na iznajmljivanje, su i brodovi VIP osoba poput srpskog „kralja posuđa“ Filipa Ceptera koji je na sajam doveo svoju, po posebnoj naružbi u Hrvatskoj izgrađenu 50-metarsku jahtu „Joy Me“.

S druge strane, na prodaju je jahta najboljeg svjetskog tenisera Novaka Đokovića, 27 metara dugi „Sunseeker“ nazvan „Diana“ po njegovoj majci.

Bogati vole da iskoriste crnogorske fiskalne povoljnosti

Na sajmu u Tivtu učestvuju i brokeri i agenti i nekih od najjačih imena te industrije poput kompanija Fraser, Burgess, Ocean Independence, Northrop & Johnson, Camper & Nicholson, Y.CO, IYC i Blue Water. Preko 30 odsto izlagača su inače, kompanije iz regiona, među kojima je čak 8 iz Tivta.

Oni su u prethodna dva dana danas dana imali prilike da se sretnu, razmjene iskustva i dogovore konkretnu poslovnu saradnju, te iz prve ruke vide neke od brodova koji se nude u čarter u jadranskoj regiji. Na seminarima koji su juče održani u hotelu “Regent”, učesnici sajma su čuli i predavanja o snabdijevanju jahti oslobođenom carine i PDV-a u Crnoj Gori, destinacijama za krstarenje u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kao i legislativi i fiskalnoj politici tih dviju država kada je čarter jahti u pitanju.

Jahting je inače, vid veoma skupog turizma koji je rezervisan za izuzetno bogatu klijentelu.

Crna Gora uopšte ne naplaćuje PDV na čarter jahti, za gotovo sve sa jahtningom povezane proizvode i usluge stopa PDV-a umjesto 19, iznosi samo 7 posto, brodovi koji isplovljavaju iz naših marina mogu se prije toga u njima snabdjeti gorivom oslobođenim carine I PDV-a koje je stoga i do 50 odsto jeftinije nego bilo gdje na Mediteranu, kao i skupim vinima i žestokim alkoholnim pićima koji su takođe oslobođeni od carine i PDV-a.

Stigla i superjahta arapskog šeika

Da je nautička sezona u Boki, i porede MYBA sajma za koji je Gvozdenović kazao da će produžiti sezonu, još u punom jeku, pokazuje i činjenica što je juče u Porto Montegro uplovila i 115 metara duga superjahta „Pelorus“ koja je u vlasništvu Abdulaha bin Zajed Al Nahijana, ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata. “Pelorus” koga je Al Nahijan kupio od milijardera Romana Abramoviča, za ruskog je oligarha izgrađen 2004 u Njemačkoj. Pored nje, u Tivat je juče stigla i 80 metara duga superjahta “O’Mega” pod grčkom zastavom.

Galerija

Bonus video: