Sunce Pljevljake ne grije prije 10 časova

Instrumenti Agencije posljednjih dana nijesu registrovali prekoračenje koncentracije PM 10 čestica, ali mnogi građani ne vjeruju da je tako
61 pregleda 16 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Čitalac reporter
Pljevlja, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 02.09.2016. 19:24h

Pljevlja su posljednjih dana okovana maglom u jutarnjim satima, što je neuobičajeno za ovo doba godine jer sezona loženja nije počela.

Sunčevi zraci kroz gustu maglu u petak su se probili tek oko 10 časova, dok su okolna sela od rane zore bila obasjana suncem.

Pljevljaci kažu da sa strepnjom dočekuju još jednu zimu, s obzirom da je prošla bila jedna od rekordnih po broju dana sa prekoračenjem graničnih vrijednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Instrumenti Agencije za zaštitu životne sredine posljednjih dana nijesu registrovali prekoračenje koncentracije PM 10 čestica u vazduhu.

Brojni građani kažu da ne vjeruju podacima sa stanice.

Građanski aktivista Kemal Pajević tvrdi da se pored evidentne magle koja danima pokriva pljevaljsku kotlinu u vazduhu osjeća neprijatan miris, što ukazuje na postojanje zagađenja.

“Česti su prekidi u radu mjerne stanice, kada stanica očita povišene parametre zagađujućih materija u vazduhu. Građani ne vjeruju tvrdnjama Agencije da im smetnje stvaraju česti nestanci struje. Zbog toga bi industrijski zagađivači ili nadležni u lokalnoj upravi trebalo da angažuju pokretnu mjernu stanicu, kako bi se odagnale sumnje u ispravnost mjerne stanice u Skerlićevoj ulici. Pojedini građani su tražili od Agencije angažovanje pokretne mjerne stanice, ali su dobili odgovor da nema novca za to i da bi njen rad trebalo da finansiraju industrijski zagađivači ili Opština Pljevlja”, rekao je Pajević.

On je podsjetio da su nadležni u Opštini odlučili da ove godine ne nabavljaju pelet i brikete po subvencioniranim cijenama, ocijenivši da je to dokaz da te mjere prošle godine nijesu dale očekivani rezultat.

Predsjednik Opštine Mirko Đačić kazao je nedavno da će novac koji je za tu namjenu opredjelila Vlada biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane.

Pojasnio je da je ove godine za tu namjenu kapitalnim budžetom opredijeljeno 450.000 eura i da raspolažu sa još 270.000 koje nijesu utrošene prethodne godine.

U cilju rješavanja ekoloških problema u Pljevljima, Vlada je lani za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

Građanima je isporučeno oko 570 tona peleta i više od 1.000 tona briketa.

Đačić kaže da je izgradnja toplane neophodna, kako bi se ugasila kotlarnica u Skerlićevoj ulici, u centru grada. Gradila bi se u naselju Radosavac, a koštala bi oko 4,3 miliona eura.

Od nadležnih traže da konačno kažu koliko je oboljelih od kancera

Pajević je pozvao Institut za javno zdravlje ili Ministarstvo zdravlja da konačno saopšte podatke o broju oboljelih od malignih bolesti u Plljevljima, s obzirom da je, kako tvrdi, u posljednje vrijeme evidentno povećan broja.

“Indikativno je da i pored zahtjeva predstavnika ekoloških organizacija građanskih aktivista nadležni organi ne saopštavaju podatke, o broju oboljelih u Pljevljima, iako je evidentno da teška ekološka i zdravstvena situacija u gradu stvara uslove za povećan broj oboljelih od respiratorinih i malignih bolesti”, rekao je Pajević.

Bonus video: