Roditelji plaćaju asistente jer država neće

“Neki roditelji nemaju mogućnost da plate asistenta, stoga apelujemo na državne organe da nađu načina da im isplate mjesečnu zaradu”, saopštili su iz NVO Naše sunce
67 pregleda 2 komentar(a)
Milka Šćepanović, Foto: Vijesti
Milka Šćepanović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.09.2016. 18:15h

Dok u Ministarstvu prosvjete kažu da će asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama raditi besplatno bar do 16. oktobra, roditelji tvrde da sami moraju da ih plate.

Iz nevladine organizacije Naše sunce istakli su da su asistenti koje su juče zatekli ispred podgoričkih škola došli na posao, jer su roditelji platili njihov angažman za predstojeći period volonterskog rada.

Iz Ministarstva je “Vijestima” saopšteno da nemaju para da plate asistente i da je riječ o projektu Zavoda za zapošljavanje, koji ih angažuje dva putu godišnje po četiri mjeseca. Iz tog resora su nedavno preporučili školama da od 1. septembra, do parlamentarnih izbora 16. oktobra, asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada. Preporuka je data na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Iz NVO Naše sunce saopštili su da su takvom odlukom Ministarstva nezadovoljni i roditelji i asistenti.

Tvrde da neki asistenti nijesu pristali na potpisivanje ugovora o volontiranju.

“Neki roditelji nemaju mogućnost da plate asistenta, stoga apelujemo na državne organe da nađu načina da im isplate mjesečnu zaradu”, saopštili su iz NVO Naše sunce.

Uprkos svemu, iz Ministarstva ističu da su za svu djecu sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijeđeni asistenti i da ih je ukupno 265.

Predsjednica NVO Naše sunce Milka Šćepanović rekla je da su roditelji razočarani što sami moraju da plate asistente.

“Primorani su na to, jer njihova djeca ne mogu da funkcionišu i prate nastavu bez pomoći”, istakla je ona.

Tvrdi da su dva asistenta juče dala i otkaz jer “ne mogu da trpe ovu torturu”.

Ona kaže da su asistentima lani ponuđeni, a potom povučeni, ugovori na četiri mjeseca.

Potom su im, tvrdi, ponuđeni ugovori na dva i po mjeseca.

“Na ta dva i po mjeseca su plaćeni i doprinosi, ali su zaradu za preostalih mjesec i po dobili u neto iznosu. Dakle, radili su na crno”, kazala je Šćepanovićeva.

ADP Zid : Volonterizam ne može biti zamjena za plaćeni posao

Iz Asocijacije za demokratski prosperitet Zid , koja je Nacionalni volonterski centar, ocijenili su da se preporukom Ministarstva krši osnovni princip volonterizma i da volontiranje ne može biti zamjena za plaćeni posao. Navode da je Izmjenama i dopunama Zakona o volonterskom radu, Ministarstvo rada “izmislilo tzv. posebni ugovor o volonterskom radu kojim je legalizovan rad za džabe i rad na crno u javnom sektoru”.

“Taj ugovor predviđa angažman na puno radno vrijeme, vi za 8 sati rada ne dobijate novac, ali možete da dobijete naknadu za troškove koji proizilaze iz volontiranja. Troškovi ne moraju biti nadoknađeni, mogu biti 20 eura mjesečno, a mogu biti 500 ili 1.000 eura mjesečno, jer ih procjenjuje 'organizator volontiranja' ugovorom. Ovo je neoporezivi novac jer 'organizator volonterskog rada' pokriva samo troškove osiguranja od povrede na radnom mjestu”, rekao je “Vijestima” koordinator programa u ADP Zid Igor Milošević. On kaže da se kvalitet inkluzije djece sa posebnim obrazovnim potrebama u obrazovni sistem ne može osigurati kroz aktivnu mjeru zapošljavanja, odnosno na način kako je to do sada rađeno - kroz projekat Zavoda za zapošljavanje”.

Bonus video: