Nema gradnje toplane u Pljevljima: Opština je kriva

Na zahtjev Ministarstva Opština je nedavno morala da doradi glavni projekat, što je koštalo dodatnih 12 hiljada eura
1740 pregleda 4 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.12.2018. 09:44h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev Opštine Pljevlja za izdavanje građevinske dozvole za gradsku toplanu, koja treba da se gradi u industrijskoj zoni u naselju Radosavac.

U obrazloženju, Ministarstvo je navelo da se zahtjev odbija iz formalnih razloga, te da je rješenje konačno i da se protiv njega ne može podnijeti žalba, već samo tužba Upravnom sudu, u roku od 20 dana od prijema rješenja.

Zbog nemanja građevinske dozvole, radovi na izgradnji gradske toplane u Pljevljima neće početi ove godine, kako je to najavljivao predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

Izgradnjom toplane, zatvorila bi se kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru grada, koja je označena kao jedan od najvećih zagađivača vazduha.

Opština je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole Ministarstvu podnijela 27. avgusta. Nekoliko dana kasnije, Ministarstvo je utvrdilo da je zahtjev nepotpun, ostavljajući lokalnim vlastima rok od pet dana da dostavi neophodnu dokumentaciju. Opštini je na njen zahtjev dodatno taj rok produžen, ali ni nakon isteka produženog roka lokalna uprava nije dostavila traženu dokumentaciju, pa je Ministarstvo donijelo rješenje i odbilo zahtjev Opštine.

Na zahtjev Ministarstva Opština je nedavno morala da doradi glavni projekat, što je koštalo dodatnih 12 hiljada eura.

Projekat za izgradnju gradske toplane u Pljevljima urađen je prošle godine, a ove je na snagu stupio novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata. U Opštini “Vijestima” nisu odgovorili zbog čega nijesu upodobili projekat sa novim Zakonom prije nego što su podnijeli zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, već ih je na to moralo da upozori Ministarstvo.

Direkcija javnih radova nedavno je sa pljevaljskim preduzećem Tim kompani potpisala ugovor o izgradnji gradske toplane vrijedan 3,59 miliona eura. Rok završetka radova je sedam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Iako su iz lokalne uprave ranije više puta uvjeravali građane da će gradska toplana biti izgrađena najkasnije 2018, neizvjesno je da li će posao biti završen i naredne godine.

Tender za izgradnju gradske toplane u Pljevljima raspisan je krajem prošle godine, a Direkcija javnih radova šest puta je odlagala rok za otvaranje ponuda. U Opštini Pljevlja su to pravdali velikom zainteresovanošću kompanija.

Bonus video: