Spor Perice Đakovića i Slavka Mandića: Sud će reći ko je ukrao naziv „U žiži”

Đaković je “Vijestima” potvrdio da je 8. avgusta od AEM-a zatražio zaštitu autorskih prava, ali i da, kako je rekao, spriječi svojevrsno dovođenje javnosti u zabludu, nakon što je saznao da Mandić od 1. avgusta na TV Pink M emituje emisiju “U žiži”.
415 pregleda 16 komentar(a)
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Slavko Mandić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.09.2016. 15:47h

Spor Perice Đakovića i Slavka Mandića oko naziva emisije “U žiži” dobiće sudski epilog, nakon što se Agencija za elektronske medije (AEM) proglasila nenadležnom da riješi problem.

Tužbe sudu najavili su obojica - Đaković koji emisiju “U žiži” emituje na Novi TV iz Herceg Novog i Mandić čiji se istoimeni talk show odnedavno emituje na TV Pink M.

Đaković je “Vijestima” potvrdio da je 8. avgusta od AEM-a zatražio zaštitu autorskih prava, ali i da, kako je rekao, spriječi svojevrsno dovođenje javnosti u zabludu, nakon što je saznao da Mandić od 1. avgusta na TV Pink M emituje emisiju “U žiži”.

U dopisu koji je kao glavni i odgovrni urednik Novi TV uputio AEM-u piše da je “izuzetno neprijatno iznenađen“ početkom emitovanja na Pink M televiziji “emisije 'U žiži', autora izvjesnog g. Slavka Mandića“.

Istaknuto je da emisiju istog imena, autora Perice Đakovića, Novi TV emituje već više od dvije godine.

“Kao takva, ona je praktično već prepoznatljiva na medijskoj sceni Crne Gore... Pitam vas kako biste vi reagovali kada bih ja svoju TV stanicu nazvao imenom 'Pink' koja je prepoznatljiva na medijskom prostoru, ili da sam svoju emisiju nazvao 'U centar', 'Načisto', ili nekim drugim nazivom koji je već prisutan na televizijskoj sceni...”, navodi Đaković u dopisu i traži da AEM „preduzme potrebne korake i promijeni naziv emisije na kanalu Pink M“.

Direktor AEM-a Abaz Džafić odgovorio je 23. avgusta da u njihovoj nadležnosti “nije da daje ili mijenja naziv bilo kojeg ili bilo čijeg programskog sadržaja koji planira ili već emituje u skladu sa izdatim odobrenjem za emitovanje“.

Džafić je Đakovića uputio da spor pokuša da riješi u direktnom kontaktu sa TV Pink M , ili da se obrati sudu ukoliko smatra da su mu ugrožena autorska prava i da je zbog Mandićeve emisije na TV Pink M pretrpio štetu.

Đaković je “Vijestima“ potvrdio da će , nakon takvog stava AEM-a, konsultovati advokata i podnijeti tužbu protiv Mandića i TV PINK M.

Samo dan nakon što je uputio zvaničnu primjedbu AEM-u, Đaković je dobio mejl u kojem mu Mandić poručuje da “te nije sramota što si pokušao da mi ukradeš ime emisije 'U žiži', već se obraćaš Savjetu Agencije za radio-difuziju sa lažnim konstrukcijama”.

“Naziv emisije sam zaštitio jer 14 godina je svake nedjelje emitujem na talasima Skala radija. To si dobro znao. Ja nijesam da si mi ti pokušao i to ukrasti. Upozoravam te ako pod hitno ne prestaneš da emituješ pod nazivom moje emisije to što emituješ, da ću pokrenuti sudski proces. O ovome ću upoznati sve relevantne faktore i medije”, piše u poruci.

Đaković ne odustaje od srpstva, Mandić politički evoluirao

Mandić koji je devedesetih počeo kao kadar tada otvoreno velikosprske Narodne stranke Novaka Kilibarde u međuvremenu je prerastao u podržavaoca DPS-a.

Njegov Skala radio u Kotoru nerijetko služi za medijski linč svih neistomišljenika vladajuće partije i nekolicine njenih visokih funkcinera.

Đaković , bivši novinar RTCG, koji početkom devedesetih godina prošlog vijeka nije krio svoj naglašeno srpski politički habitus, ni do danas nije od njega odustao.

On u svojoj “U žiži” nerijetko ugošćava i one čije javne poruke nijesu „ugodne ušima“ aktuelne vlasti.

Iz AEM-a do juče nijesu odgovorili na pitanja koja su “Vijesti“ poslale 10. avgusta, između ostalih da li su povrijeđena autorska prava Đakovića, ili je riječ o smišljenom unošenju zabune u javnost, s obzirom na različitu političku profilaciju dvojice autora emisija koje nose isto ime.

Prije skoro dva mjeseca, TV Pink M i Skala radio objavili su da su “potpisali ugovor o realizaciji - ekranizaciji radijskog talk-showa “U žiži“.

Emisiju pod tim imenom Mandić uređuje i vodi već godinama na svom radiju.

Mandić je sličan radijski talk show, pod nazivom “U centar”, već vodio na državnom Radiju Kotor, dok je bio urednik tog medija. Kada je 2002. otišao sa Radio Kotora i osnovao privatni Skala radio, emisiju je preimenovao u “U žiži”.

Bonus video: