Herceg Novi: Požar na Subri i u zaleđu

Iz Agencije, apeluju na planinare da ne preuzimaju uspone na ovaj vrh dok je požar u toku, kao ni samostalne akcije gašenja, već jedino u koordinaciji sa opštinskom službom za spašavanje koja je obaviještena i o ovom požaru
146 pregleda 0 komentar(a)
Subra, Foto: Slavica Kosić
Subra, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.09.2016. 15:08h

Na vrhu Subre u masivu Orjena iza ponoći je izbio požar, najvjerovatnije izazvan udarom groma. Za sada požar nije velikog inteziteta niti opsega, a nalazi se na izolovanom mjestu, četiri sata hoda od Vrbanja, objavili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Iz Agencije, apeluju na planinare da ne preuzimaju uspone na ovaj vrh dok je požar u toku, kao ni samostalne akcije gašenja, već jedino u koordinaciji sa opštinskom službom za spašavanje koja je obaviještena i o ovom požaru. Prije osam godina, krajem avgusta i početkom septembra, na Orjenu je 15 dana buktao požar izazvan udarom groma. Ni tada nije bio velikog inteziteta, ali je vremenom zahvatio ogromnu površinu i požar je ugasila tek prva jesenja kiša, a posljedice će se osjećati još decenijama.

U toku je nastavak akcija gašenja požara u zaleđu Bijele i Kamenara ukojoj učestvuje Vatrogasna jedinica Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi, kao i pripadnici Službi zaštite iz Tivta i Kotora i dobrovoljci DVD iz Perasta. Angažovana su i dva dromadera. Riječ je o izuzetno nepristupačnom terenu i ogromnoj površini. U jednom momentu vatra je prijetila da zahvati i malu crkvu Sveta Tekla, a primakao se i kućama na 500 m udaljenosti.

Načelnik hercegnovske Službe spašavanja Aleksandar Škobalj demantuje da im iz preduzeća Pomorski saobraćaj iz Kamenara nisu dozvolili da iz njihovog hidranta uzmu vodu za gašenje. Naime takva (neprovjerena) informacija izazvala je negodovanje u Herceg Novom.

Bonus video: