URA: Djeca iz HN zbog Boškovića imaju košmaran početak školske godine

Član Građanskog pokreta URA Milovan Baždar je kazao da đaci i njihovi roditelji nemaju nikakvu ozbiljnu informaciju o mogućem terminu početka nastave, niti o objektu u kojem će ista početi
8 komentar(a)
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Milovan Baždar, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.09.2016. 11:24h

Oko 730 đaka osnovne škole “Milan Vuković” u Herceg Novom se našlo u veoma nezavidnoj situaciji na početku školske godine, zahvaljujući neshvatljivoj neodgovornosti ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore, kazao je član Građanskog pokreta URA Milovan Baždar.

On je kazao da đaci i njihovi roditelji nemaju nikakvu ozbiljnu informaciju o mogućem terminu početka nastave, niti o objektu u kojem će ista početi.

"Problem je nastao sa izvještajem državne komisije iz maja ove godine, po kojem je škola, nakon stavljanja dječijeg vrtića u blizini van funkcije, proglašena nebezbjednom i neuslovnom. Razlozi su pored nestabilnog terena (uslovno stabilan) i loše izvedene drenaže i potporni zidovi, što povećava rizik od štetnih efekata atmosferskih i podzemnih voda. Posljednja geološka istraživanja su urađena daleke 1987. godine i svaki građevinac bi, naravno, odmah zatražio nove bušotine i nalaze. Umjesto toga ministar Bošković ne preduzima ništa, izuzev nebuloznog planiranja prevoza đaka (objektivno neostvarivog u hercegnovskim uslovima) u druge škole u opštini", rekao je Baždar.

On je dodao da je Opština Herceg Novi iz svog budžeta odvojila 80.000 eura za hitno rješavanje novog privremenog prostora za dječiji vrtić i ponudila predloge i sredstva za najam u zamjenskim objektima (zgrada bivšeg “Prvoborca”, zgrada u Zelenici i u Starom gradu). "Ministarstvo sve odbija i tek 31.08, nakon uvida u novi nalaz vještaka, urađen na zahtjev Opštine, daje nalog za izvođenje bušotina i geološkog ispitivanja tla."

"Na sastanku ministra Boškovića i potpredsjednika Vlade sa članovima Savjeta roditelja 31.08. isti predlažu roditeljima da biraju između opcije da se đaci autobusima prevoze u druge škole ili da se čeka nove geološke nalaze i odluku o daljnjim koracima.(sanacioni ili rekonstruktivni radovi). Po drugoj opciji, tek nakon završetka radova bi djeca išla u svoju školu. Kada bi to moglo biti nema odgovora. Usvojen je zaključak da se za 15 dana ponovo održi sastanak i odluči kako dalje. Na pitanje roditelja zbog čega nisu tokom ljeta izvršili geološke analize i izradili odgovarajuću projektnu dokumentaciju i reviziju iste, Bošković i Petar Ivanović nemaju odgovor. Pravdaju se činjenicom da su oni ekonomisti, a ne eksperti građevine", kazao je Baždar.

On je dodao da u slučaju da nalazi budu zahtjevali šipovanje, nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma mora izdati urbanističko tehničke uslove za izradu projekta, potom reviziju istoga i Rješenje o rekonstrukciji. "Jasno je da taj posao sa izvođenjem radova može potrajati mjesecima."

"Zbog neshvatljive neodgovornosti Boškovića i njegovih kolega iz Vlade, 730 novske djece i roditelja imaju košmarni početak nove školske godine. Tražimo od ministra Boškovića i ostalih odgovornih za ovu situaciju da podnesu ostavke na svoje funkcije. Takođe pozivamo rukovodstvo Opštine Herceg Novi da hitno zahtijeva bolje rješenje od čekanja koje predlaže ministar, pa ako treba i najam u nekom uslovnom objektu na teritoriji opštine Herceg Novi", zaključio je Baždar.

Bonus video: