Groznica Zapadnog Nila nije otkrivena

U Srbiji je oboljelo 14 osoba, a zabilježen je i smrtni slučaj
2 komentar(a)
Groznicaa Zapadnog Nila, Foto: Zoran Đurić
Groznicaa Zapadnog Nila, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.09.2016. 14:48h

Od virusa Zapadnog Nila niko nije obolio u Crnoj Gori, uprskos tome što je vrsta komaraca koja prenosi groznicu odomaćena i kod nas.

Iz Instituta za javno zdravlje “Vijestima” je nezvanično saopšteno da redovno prate situaciju, ali da virus ove godine, kao i prethodne, nije detektovan.

U Srbiji je u proteklih mjesec dana oboljelo 14 osoba od virusa Zapadnog Nila, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj.

Nadležni Zavod za biocide i medicinsku ekologiju od 26. jula dokazao je prisustvo virusa u komarcima na oko 45 lokacija u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Šapcu, Smederevu i Požarevcu.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su odgovorili da ne vrše nadzor nad virusom kod komaraca, već su „posvećeni prevenciji, praćenju i otkrivanju ove virusne infekcije kod ljudi“.

Epidemiolozi su objasnili da je riječ o virusnom oboljenju, koje se na čovjeka prenosi ubodom zaraženog komarca, „koji se zarazio hraneći se na različitim vrstama ptica koje su glavni domaćin ovog virusa“.

„Čovjek je slučajni, takozvani 'slijepi domaćin', pošto se virus u našem organizmu ne razmnožava do nivoa koji je neophodan da bi ga komarac nakon uboda inficiranog čovjeka mogao dalje prenijeti“, naglasili su.

Prema podacima nadležnih, do 25. avgusta registrovana su 54 slučaja obolijevanja u zemljama EU (Italija, Rumunija, Austrija, Kipar i Mađarska).

Još 60 ljudi oboljelo je u Ruskoj Federaciji, Izraelu i Srbiji.

Kod 80 odsto inficiranih, bolest prolazi bez simptoma, dok ostali imaju povišenu tjelesnu temperaturu, bolove u mišićima, mučninu, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda.

Epidemiolozi tvrde da kod malog broja zaraženih dolazi do razvoja teže kliničke slike, meningitisa ili encefalitisa, i da osobe starije od 50 godina imaju veći rizik od nastanka težeg oblika bolesti.

Bonus video: