Gradonačelnica Tivta ponovno se sastala sa nezadovoljnim mještanima Krašića

Prva dama Tivta sa Krašićanima je već održala sličan sastanak 18. jula kada su oni iznijeli veliko nezadovoljstvo zbog nedostatka javnih kupališta i nemogućnosti da priđu obali na pojedinim djelovima. „Na osnovu zaključaka donešenih na sastanku od 18. jula, a u želji da pokrene rješenje ovih problema, Opština Tivat učinila je uputila poziv Upravi za inspekcijske poslove i nadležnom direktoratu Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi se riješio negativan sukob nadležnosti.
1 komentar(a)
MS KRtoli Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
MS KRtoli Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.09.2016. 13:36h

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević sa saradnicima ponovno se sastala sa delegacijom mještana Krašića kako bi sagledala što se do sada uradlo na prevazilaženju problema sa kojima se žitelji tog naselja već duže vrijeme suočavaju, a od kojih je uzurpacija i devastacija morske obale pod maskom DSL „Krašići“, jedan od najvećih.

Gotovo sva nekadašnja prirodna netaknuta kamenita obala u tom naselju, posljedjih ghodina pretvorena je u placeve za gradnju eksluzivnih vila čiji vlasnici potom po pravilu, ostalim građanima brane pristup na obalu koja je postala dvorište njihove kuće. Među graditeljima koji su proteklih godina na taj način stekli vrijene nekretnine na „pjeni od mora“ u Krašićima, pored brojnih crnogorskih, srbijanskih i ruskih biznismena je i bivši ministar finansija i aktuelni savjetnik crnogorskog premijera dr Radoje Žugić (DPS).

Prva dama Tivta sa Krašićanima je već održala sličan sastanak 18.jula kada su oni iznijeli veliko nezadovoljstvo zbog nedostatka javnih kupališta i nemogućnosti da priđu obali na pojedinim djelovima. „Na osnovu zaključaka donešenih na sastanku od 18. jula, a u želji da pokrene rješenje ovih problema, Opština Tivat učinila je uputila poziv Upravi za inspekcijske poslove i nadležnom direktoratu Ministarstva održivog razvoja i turizma kako bi se riješio negativan sukob nadležnosti.

Do održavanja sastanka po ovom pitanju još uvijek nije došlo zbog godišnjih odmora u pomenutim institucijama. Predsjednik MZ Krašići Anton Petrović, koordinator za mjesne zajednice u Opštini Tivat Vlado Đukić i predstavnik JP „Morsko dobro“, obišli su teren i utvrdili niz manjih aktivnosti koje bi se mogle preduzeti do narednog ljeta, a bile bi usmjerene na poboljšanje pristupa morskoj obali.

Direktorka Direkcije za imovinu Rita Mitrović stupila je u kontakt sa nekoliko vlasnika parcela na samoj obali mora sa namjerom da dogovori otkup dijela zemljišta kako bi ono poslužilo kao pristupni put obali. Međutim nije naišla na odobravanje i pozitivnu reakciju. JP „Morsko Dobro“ dostavilo je rezultate analize uzoraka vode koji su uzeti kod hotela „Anderba“ u Krašićima i ovi su rezultati pokazali dobar kvalitet vode na ovoj lokaciji.

Kontrola ispravnosti morske vode za ovo područje je preduzeta nakon gore pomenutog sastanka sa stanovnicima Krašića, a na inicijativu Opštine.“- saopšteno je juče tim povodom iz lokalne uprave Tivta. Mještani su gradonačenici ponovno iznijeli iste žalbe i naglasili da zbog nemogućnosti pristupa moru, njihove nekretnine u Krašičima gube vrijednost, kao i da treba poboljšati putnu infrastrukturu u naselju. Predloženo je i da Opština sa Kotorskom biskupijom pokuša dogovoriti razmjenu nekretnina, kako bi se povećale javnosti dostupne površine pri moru u tom naselju, a dogovoreno je da Opština i mještani formiraju operativnu radnu grupu „koja će u narednom periodu popisati sve probleme u ovoj MZ i utvrditi prioritetne i dugoročne mjere i aktivnosti, odnosno izraditi Akcioni plan sa ciljem prevazilaženjem postojećih problema“.

„Direkcija za investicije u narednih par dana izvršiće obilježavanje parcela 8 i 173/1 i pristupiti čišćenju ove lokacije od nasutog kamena i drugog građevinskog otpada. Narednih dana Opština Tivat će potpisati sporazum sa JP „Morsko dobro“ o prenosu sredstava za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu izgradnje šetališta „Lungo Mare“ dužine 400 metara.“- saopšteno je iz Opštine Tivat.