Zakucaće i na vaša vrata

9543 pregleda 0 komentar(a)
Radovi..., Foto: Opština Herceg Novi
Radovi..., Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 14.12.2018. 11:37h

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi uspostavilo je praksu redovnog obilaska mjesnih zajednica i prijema građana. Predstavnici lokalne uprave bili su u svakodnevnoj komunikaciji sa građanima, što se potvrdilo kao odličan način za brzo prepoznavanje i rješavanje problema. Kao posljedica saradnje hercegnovske opštine i mještana, uređuju se putevi, na Toploj i u Tijesnom klancu, dok su radovi na puta u Sušćepanu, u dužini od 1300 metara, završeni tokom prošlog vikenda.

Kako su nam saopštili iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi, pojačana je dinamika radova na uređenju putnih pravaca. ,,Uspjeli smo da asfaltiramo dvije dionice na Sušćepanu,

ime je ovaj put kroz cijelo selo asfaltiran i osposobljen. Građani su sakupili oko 20.000 eura, a ostala sredstva je obezbijedila lokalna uprava”, saopštili su iz Sekretarijata.

U toku su pripremni radovi na sanaciji lokalnog puta na Toploj 3. Vrijednost infrastrukturnih radova je oko 16.000 eura. Stanovnici Tople 3 sakupili su oko 8.000 eura, dok je Opština, u skladu sa dosadašnjom praksom, opredijelila približan iznos sredstava, pa se završetak radova može očekivati u narednim danima.

NASTAVLJAJU SA UREĐENJEM PUTNE INFRASTRUKTURE

Da je uređenje puteva koji su godinama u veoma lošem stanju jedan od prioriteta lokalne uprave u Herceg Novom, svjedoči i asfaltiranje dijela puta Tijesni klanac u dužini od oko 600 metara, koji povezuje Mojdež i Sušćepan.

,,Riječ je o dionici, koja je dodatno pretrpjela oštećenja tokom nedavnih kiša i poplava, usljed čega je došlo do prekida saobraćaja na pojedinim mjestima. Završeni su pripremni radovi i otpočelo je asfaltiranje, pa očekujemo da će ova dionica biti asfaltirana za dva dana”, precizirali su iz Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Herceg Novi.

Oko 700 kvadratnih metara puta u Zelenici, od Džorovog mosta do izvorišta Opačica, biće asfaltirano u naredne dvije sedmice, dok će drugi dio puta, od izvorišta prema Nakićenovićima biti uređen sljedeće godine. Mjesnu zajednicu Zelenika-Kuti nedavno je posjetilo rukovodstvo Opštine Herceg Novi. Po principu zajedničkog finansiranja Opštine i građana, dogovoreno je da ove godine bude urađen prvi dio puta, dok će drugi dio biti urađen sljedeće godine, istovremeno sa radovima na izgradnji kolektora. Do kraja ove sedmice uslijediće snimanje terena i procjena vrijednosti radova.

RASPISAN TENDER ZA PUT NA LUŠTICI

Raspisan je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju glavnog puta na Luštici, a lokalna skupština je usvojila odluku o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju vodovodne mreže na poluostrvu. U pitanju su projekti velike vrijednosti, od posebnog značaja za hercegnovsku opštinu, koji će se raditi u saradnji sa investitorima.

Iz Opštine su naglasili da je jedan od primarnih ciljeva lokalne uprave poboljšanje lokalnih puteva, a učešće građana i mjesnih zajednica pokazalo se kao odličan način da se u kratkom roku uradi mnogo.

U proteklom periodu lokalna uprava je za radove na putnoj infrastrukturi iz budžeta izdvojila preko 250.000 eura. O tome najbolje svjedoči podatak da je za godinu dana asfaltirano preko 13,5 kilometara lokalnih puteva, na više od trideset dionica, i to na cjelokupnoj teritoriji Herceg Novog.