Od komisije zavisi nastavak radova

„Komisija ima pravo da traži dopunu elaborata... a možda će njihov izvještaj biti pozitivan“, saopšteno je iz Sekretarijata, uz navode da komisija ima rok od mjesec dana, od donošenja rješenja o formiranju, da dostavi izvještaj.
74 pregleda 1 komentar(a)
Avanturistički kamp, Foto: Explorer
Avanturistički kamp, Foto: Explorer
Ažurirano: 31.08.2016. 19:19h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine formiraće komisiju koja će ocijenjivati elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu koji je dostavila kompanija „Explorer“ koja pravi avanturistički park na Gorici.

„Komisija ima pravo da traži dopunu elaborata... a možda će njihov izvještaj biti pozitivan“, saopšteno je iz Sekretarijata, uz navode da komisija ima rok od mjesec dana, od donošenja rješenja o formiranju, da dostavi izvještaj.

Nakon ocjene komisije , odluku o saglasnosti na elaborat će donijeti i Sekretarijat. Do tada radovi na avanturističkom parku biće obustavljeni.

Javnoj raspravi koja je održana juče nisu prisustvovali građani, kao ni predstavnici organizacija, dok je iz Sekretarijata saopšteno da nije bilo ni zainteresovanih koji su lično ili pismenim putem željeli da imaju uvid u elaborat koji je bio dostupan u Sekretarijatu.

Jedan od izrađivača elaborata Ivan Ćuković naveo je da će se otpadne vode prečišćavati.

„Pošto na lokaciji nema fekalne kanalizacije, sanitarne vode će se iz montažnog objekta odvoditi u savremeni uređaj za prečišćavanje fekalnih otpadnih voda, takozvani bioprečistač, a iz njega u mali plastični bazen kapaciteta dva metra kubna“, pojasnio je Ćuković dodajući da će se prečišćena voda koristiti za navodnjavanje, a višak će se odvoditi u upojni bunar.

Zaključuje da objekat avanturističkog parka, kao i njegova eksploatacija neće predstavljati bitan izvor zagađenja životne sredine.

Vlasnik kompanije Luka Bulatović kazao je da imaju iskustva sa gradnjom avanturističkih parkova, te da primjenjuju visoke standarde u izgradnji. Vjeruje da će Podgorica sa kampom privući turiste i obaogatiti svoju ponudu.

Bulatović navodi i da će park doprinijeti i daljem ozelenjavanju Gorice, dok će postojanje cjelodnevne zaštite doprinijeti boljoj zaštiti cijelog brda. Glavnom gradu će pokloniti i 20 klupa i kanti za otpatke, a navode da su do sada su zasadili oko 100 sadnica niskog rastinja.

„Ušli smo u kupovinu sadnica po savjetu inženjera, konsultovali smo članove Udruženja ljubitelja Gorice... a najviše se oslanjamo na „Zelenilo“ Glavnog grada“, istakao je Bulatović.

Bulatović je dodao da montažni objekat neće predstavljati suštinu parka, već da je njegovo postojanje neophodno radi skladištenja opreme, naplatnog pulta, ali i obezbjeđivanja neophodnih uslova za posjetioce.

Bulatoviću su polovinom mjeseca privremeno zabranjeni dalji radovi. Rješenje o privremenoj zabrani inspekcija je donijela na zahtjev Glavnog grada.

Zaposleni „Explorera" su sa izgradnjom počeli u maju. Iz Glavnog grada, međutim, u to vrijeme nisu zahtijevali izradu elaborata, uz obrazloženje da je u pitanju privremeni objekat, za koji nije obavezujući. "Explorer" je u međuvremu skoro završio radove. Rok za izgradnju avanturističkog parka bio je 120 dana, a iz „Explorera“ se očekivalo da će radovi biti završeni još u julu.

Bonus video: