Volonteri pomažu dok ne minu izbori

U preporuci Ministarstva školama da nađu asistente - volontere za pomoć djeci sa posebnim potrebama, nije navedeno ko bi ih plaćao
89 pregleda 3 komentar(a)
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Škola, đaci, školska godina, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2016. 18:55h

Ministarstvo prosvjete preporučilo je školama koje pohađaju djeca sa posebnim potrebama da od 1. septembra asistente u nastavi angažuju na bazi volonterskog rada.

Takvo stanje, kako je “Vijestima” potvrđeno u jednoj školi koja je dobila preporuku Ministarstva, potrajaće do parlamentarnih izbora zakazanih za 16. oktobar.

Tvrde da u preporuci nije navedeno da li će i ko plaćati volontere koji će raditi sa djecom.

Posao asistenta je da prati dijete od ulaska u školsku zgradu, do kraja nastave.

“Osim što pripremam sav materijal za nastavu, sa djetetom čiji sam asistent provodim vrijeme i tokom školskog odmora. Nekoj djeci je pomoć neophodna i dok jedu, a neki asistenti djecu odvode i u toalet. Sve zavisi od potreba konkretnog djeteta”, ispričala je “Vijestima” angažovana asistentkinja.

Iz Ministarstva je juče saopšteno da će asistenti u nastavi biti angažovani od 1. septembra u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama za djecu kojoj je ta pomoć potrebna, a na osnovu Rješenja o usmjeravanju i individualnog razvojno-obrazovnog programa.

Ministarstvo je preporuku za angažovanje asistenata na volonterskoj osnovi dalo na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim je ograničeno zapošljavanje od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Izbori su raspisani u julu.

Zakonom je u tom periodu predviđeno zapošljavanje na određeno vrijeme, odnosno mogućnost zaključenja ugovora za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada...

Uslov je da je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta.

Roditelji djece sa posebnim potrebama upozorili su ranije da neće slati djecu u škole i vrtiće, ako ne budu obezbijeđeni asistenti.

“Ko roditeljima garantuje bezbjednost u školi bez asistenata. Tokom velikog odmora, neka djeca se jednostavno ne snalaze sama, druga su izložena maltretiranju druge djece... Rijetko koje dijete sa posebnim potrebama može da se snađe samo. I tokom i van nastave”, kazala je “Vijestima” predsjednica nevladine organizacije “Naše sunce” Milka Šćepanović.

Iz Ministarstva prosvjete juče su saopštili da “nema mjesta za zabrinutost roditelja”, jer se vodi računa “o potrebama djece kojoj je važna tehnička pomoć asistenata”.

Šćepanovićeva: Konkurs smo čekali i kad nije bilo izbora

Šćepanovićeva je ispričala da je njen sin, koji ove godine kreće u drugi razred, lani asistenta dobio tek u novembru. Ona je ocijenila da je problematično i vrijeme koje neki asistenti provode sa djecom.

“Asistent mog sina je angažovan četiri sata dnevno i radi sa dvoje djece - dva sata sa mojim djetetom, dva sa drugim. To nije dovoljno”.

Šćepanovićeva kaže da u Crnoj Gori ne postoji registar djece sa posebnim potrebama i koliko njih ima asistenta u nastavi. Problematično je, tvrdi ona, i to što se godinama asistenti angažuju na osnovu projekta Zavoda za zapošljavanje.

“Zašto se iz godine u godinu priča ponavlja, svake godine čekamo konkurs za asistente u nastavi. Zašto jednostavno asistenti u nastavi ne postanu redovna praksa, da roditelji 'ne strecaju' da li će 1. septembra imati asistenta”.

Bonus video: