ZADOVOLJAN POSTIGNUTIM

Radulović: Istorijski rezultati u turizmu

"Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je za 550.000 više nego čitave 2017. godine"
761 pregleda 3 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Mrt.gov.me
Pavle Radulović, Foto: Mrt.gov.me
Ažurirano: 14.12.2018. 15:23h

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović zadovoljan je postignutim u oblasti planiranja prostora i zaštite životne sredine.

On je na prezentaciji rezultata rada Ministarstva održivog razvoja i turizma od početka mandata Vlade rekao da su u turizmu postignuti istorijski rezultati.

"Crnu Goru je u prvih 10 mjeseci ove godine posjetilo preko 2,1 miliona turista, što je preko 100.000 više nego čitave 2017. i za preko 300.000 više nego čitave 2016. godine“, rekao je je Radulović na prezentaciji na Žabljaku.

"Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je za 550.000 više nego čitave 2017. godine. Takođe, po prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima boravilo je preko milion turista tokom jedne godine".

Ministar je izrazio zadovoljstvo postizanjem cilja da preko 50 odsto kreveta bude u kategoriji 4 i 5 zvjezdica.

"U posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od 4.000 kreveta. Danas imamo 19 hotela sa 5 zvjezdica sa 2.834 kreveta, a poređenja radi, 2016. godine imali smo devet hotela ove kategorije“, naglasio je Radulović.

Govoreći o prihodima, ministar je istakao da je do kraja trećeg kvartala od turizma prihodovano skoro 970 miliona eura, što je za skoro 100 miliona bolji rezultat nego u 2016..

Upoređujući dvije godine prije svog dolaska na mjesto ministra sa dvije godine od kako je na čelu Ministarstva, Radulović je kazao da je doneseno tri puta više državnih planskih dokumenata za tri puta manje vremena.

"Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata rezultiralo je većom efikasnošću, unapređenjem sistema i transparentnije i kvalitetnije izrade prostorno-planske dokumentacije“, naglasio je Radulović.

Istakao je da nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata i najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

Kao važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće faze projekta 1000+.

"Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, 10. decemar 2018. otvorili smo Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja“, kazao je Radulović.

Dodao je da je Vlada donijela Odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fonda), koji će predstavljati jedan od mehanizama finansiranja programa i projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Preporučujemo za Vas