Kako je nastao haos ispred Skupštine: Policajac u civilu prskao sprejem

U trenutku kada su radnici krenuli da uđu u hol policija je upotrijebila sprej i tom prilikom je povrijeđeno više radnika i nekoliko pripadnika policije. Došla je i Hitna pomoć i odvela 5-6 radnika
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2016. 12:29h

Desetak bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju i par policajaca lakše su jutros povrijeđeni sprejom koji je upotrijebio pripadnik policijskog obezbjeđenja Skupštine Crne Gore, u civilu, kako bi spriječio ulazak oko 100 penzionera KAP-a u zgradu Parlamenta, gdje su planirali da nastave protest zbog neisplaćenih otpremnina u iznosu od 5,45 miliona eura.

Blokada glavnog gradskog bulevara i dalje traje, a ministar MUP-a Goran Danilović najavio je konferenciju za novinare u 15 časova.

“Ako su oni zaduženi da biju, neka biju, neka svijet vidi kako policija bije radničku sirotinju. Molim vas, polako bez dignute ruke, hoćemo da uđemo u Skupštinu tamo da protestujemo“, kazao je poslanik DF-a Janko Vučinić okupljenim bivši radnicima prije nego što su krenuli prema ulazu u Skupštinu.

Dupli kordon postavljenih policajaca ispred ulaza u Skupštinu bio je nedovoljan da zaustavi oko 100 bivši radnika KAP-a koji su krenuli ka Skupštini. Haos je prskanjem sprejom izazvao policajac u civilu, koji je stajao iza kordona i koji je pravolinijski prskao redom sve bivše radnike, u prvom redu, koji su nadirali ka ulazu, ali i nekoliko njegovih kolega, bez zaštitne opreme, koji su stajali krajnje desno u drugom redu kordona.

Prije incidenta radnicima se obratio Danilo Čečović, viši policijski inspektor u grupi za obezbjeđenje objekata ih je upozorio i molio da odustanu od, kako je rekao, „nasilnog ulaska“ u Skupštinu.

On je poslanika Vučinića i jednog predstavnika bivših radnika molio da se prijave za razgovor u Skupštini jer u ovom domu „postoji kućni red koji ne predviđa dolazak stranaka u danima kada Skupština zasjeda“.

Sa pristojne distance jutrošnje nezadovoljstvo bivših radnika KAP-a, a potom, nakon incidenta, i njihovo prepucavanje sa pripadnicima policije pratio je načelnik CB Podgorica Jovica Rečević.

Vozila Hitne pomoći dolazila su 3-4 puta i odvozila ukupno desetak bivših radnika KAP-a. Oko 11 časova predstavnike bivših radnika KAP-a na razgovor je pozvao predsjednik Skupštine Darko Pajović, ali su penzioneri sa tog sastanka izađli prilično nezadovoljni jer nijesu mogli dobiti garancije da će važeći Zakon o izmirenju obaveza konačno biti sproveden u djelo.

„Ništa novo. Samo nas vrte u krug“, kazao je predstavnik bivših radnika Zoran Vukotić po završetku razgovora sa Pajovićem.

Predstavnik bivših radnika Nikola Raković, kazao je da su predsjednika Skupštine “upoznali sa njihovim trogodišnjim problemom, ali i sa današnjim nastojanjima i aktivnostima da se uspostavi vladavina prava, kroz poštovanje Zakona o izmirenenju obaveza”.

“Predsjednik Pajović nam je saopštio da je dobio ranije odgovor predstavnika Vlade da će posebna Komisija da zasjeda u vezi našeg pitanja ova dva dana, i da će naše pitanje biti riješeno u četvrtak. Mi smo mu saopštili da ta Komisija u vezi naših problema ne bi trebalo ni da zasjeda jer Zakon postoji kojim je tačno u euro precizirano koliko novca treba da se isplati”, istakao je Raković.

Ćetković: Sve me boli na licu i peče

“Vjerovatno nekome smeta da se ne vidi prava istina. Zato nam ovo rade. Proveo sam u Elektrolizi 29 godina, a tri puta operisao srce. Ništa od ove države nijesam dobio ni kuću, ni stan. Živim kao prosjak poslije 30-takgodina rada samo u Elektrolizi”, kazao je “Vijestima” povrijeđeni bivši radnik KAP-a Radomir Ćetković.

Galerija

Bonus video: