MUP nema novca da zaposli osobe sa invaliditetom

Nakon naloga Danilovića,u Ministarstvu usaglašena potreba za otvaranjem 12 radnih mjesta za osobe sa invaliditetom...
3 komentar(a)
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Kolica, osoba sa invaliditetom, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.08.2016. 14:09h

Ministarstvo unutrašnjih poslova, iako je najavljeno, zasad ne može da zaposli nijednu osobu sa invaliditetom, jer za to nema novca.

Ministar Goran Danilović je, kako su kazali iz MUP-a, u prvim danima po stupanju na dužnost dao nalog službama tog Ministarstva da predlože radna mjesta, koja bi omogućila puni radni angažman tim osobama.

“Zapošljavanje osoba sa invaliditetom predstavlja jedan od prioriteta MUP-a, tim prije što se radi o našoj zakonskoj obavezi”, saopšteno je “Vijestima” iz MUP-a.

Nakon naloga Danilovića, u okviru tog Ministarstva je usaglašena potreba za otvaranjem 12 radnih mjesta.

“Shodno zakonskoj proceduri prije raspisivanja javnog konkursa koji smo blagovremeno pripremili, MUP se obratio Ministarstvu finansija, da u skladu sa članom 35 Zakona o državnim službenicima i namještenicima izda potvrdu o obezbijeđenim finansijskim sredstvima za raspisivanje tih radnih mjesta. Od Ministarstva finansija smo dobili odgovor da je već u prvoj polovini godine ispunjena i premašena planirana kvota za popunu radnih mjesta, te da se iz tih razloga do daljnjeg ne mogu odobriti tražena finansijska sredstva za nova zapošljavanja”, kazali su iz MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo finansija “nastavljaju komunikaciju kako bi se u bliskoj budućnosti obezbijedila finansijska sredstva, tim prije što ukupan iznos ne pada na teret budžeta, već se u procentu od 75 odsto obezbjeđuju iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom”.

“Ostajemo čvrsto opredijeljeni da prvi naredni konkurs za zapošljavanje u MUP-u bude prilika da osobe sa invaliditetom dođu do posla”, saopštili su iz resora Gorana Danilovića.

Danilović je, krajem maja, imao sastanak sa predsjednikom Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Aleksandrom Sašom Zekovićem, na kojem je razgovarano o inkluzivnosti policije i MUP-a Crne Gore.

“U najkraćem mogućem roku omogućićemo OSI rad u Ministarstvu unutrašnjih poslova, područnim jedinicama i filijalama. Založiću se da, shodno sistematizaciji, jedno mjesto u kabinetu ministra takođe pripadne licu sa invaliditetom”, najavio je Danilović, nakon sastanka sa Zekovićem.

Ministar je tada najavio i da će “raditi na tenderima, tehničkoj opremljenosti zgrade, kako bi se stekli uslovi za nesmetan rad OSI".

“Vijestima” nije odgovoreno na koji način i kada MUP planira da prilagodi objekte Ministarstva, odnosno Uprave policije za OSI.

“Vijestima” nije odgovoreno na koji način i kada MUP planira da prilagodi objekte Ministarstva, odnosno Uprave policije za OSI

Šefica Biroa za investicije u Službi za pravne, kadrovske i finansijske poslove MUP Danka Šaban ranije je saopštila da "u ovogodišnjem budžetu MUP sredstava za tu namjenu nema, ali se dio sredstava, koji se može koristiti za ovu namjenu, nalazi kod Uprave za imovine".

Iz MUP-a nijesu odgovorili na pitanje o kolikim sredstvima je riječ, te kada očekuju da će ta sredstva biti preusmjerena tom resoru, u cilju realizacije planova u dijelu zapošljavanja OSI u policiji.

Marić: Iz Fonda za pet godina nestalo više od 34 miliona eura

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić saopštio je nedavno da je iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), od 2009. do 2014. godine, nenamjenski potrošeno više od 34,5 miliona eura.

“Kroz izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) od oktobra 2015. godine, mogli smo da vidimo da je 34.537.463 eura, u periodu od 2009. do 2014. godine, nenamjenski potrošeno, što je išlo na štetu onoga zbog čega je Fond suštinski osnovan”, kazao je Marić , pojasnivši da “tih para nigdje nema”.

On je rekao da je u tom resoru u proceduri usvajanje strategije u vezi sa inkluzijom OSI, kojom je predviđeno da Fond bude poseban organ, i da se izdvoji iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

Bonus video: