Prvi put nakon 20 godina: Ljeto u Herceg Novom bez restrikcija vode

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” sanacijom vodovodne mreže nastoji da smanji gubitke i poboljša vodosnabdjevanje
93 pregleda 7 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.08.2016. 13:45h

Zbog zastarjele, 214 kilometara duge mreže čije su cijevi rađene od različitog materijala, konfiguracije terena, gubici vode u najvećem bokeljskom gradu kreću se od pod 66 do 73 odsto u ljetnim mjesecima. U zimskom periodu gubici su još veći.

“Na hercegnovskoj rivijeri u toku je gradnja značajnih turističkih kapaciteta , a očekujemo i početak gradnje na poluostrvu Luštica, što će iziskivati obezbjeđivanje dodatnih količina vode, za šta će biti potrebna izgradnja novih rezervoara i investicije u vodovodnu mrežu”, kazao je na konferenciji za novinare sekretar za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi Ilija Peulić. U planu je izgradnja novog rezervoara za vodu u Bijeloj i proširenje postojećih u Kumboru, Zelenici i Podima.

Preduzeće “Vodovod i kanalizacija” sanacijom vodovodne mreže nastoji da smanji gubitke i poboljša vodosnabdjevanje. Tako bi do kraja godine trebalo da počnu radovi na izgradnji vodovodne kanalizacione mreže u Igalu, naselje Bare.

“Ovim projektom riješićemo dugogodišnji problem, jer ćemo obezbijediti novi sistem vodosnabdijevanja u naseljima gdje se bilježe veliki gubici na mreže, a taj dio grada dobiće i kanalizacionu mrežu koju do sada nije imao, kazao je Peulić.

Ukupna vrijednost projekta je oko 180 hiljada eura, a investitori Opština Herceg Novi i “Vodovod i kanalizacija”.

Prvi put nakon više od 20 godina u Herceg Novom, ukome je u špicu sezone boravilo preko 40 hiljada gostiju, nije imao restrikcije vode.

Tehnički direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Mićo Stojanović je naveo da je ovo veoma loša hidrološka godina, da je ovog ljeta potrošnja vode bila 630 litara u sekundi. Zahvaljujući dotoku vode sa Plata, iz Regionalnog vodovoda i lokalnog izvorišta Opačica , ali i brzom i efikasnom saniranju kvarova na mreži, vodosnabdjevanje bilo dobro.

Bonus video: