Porodice imaju pravo da znaju šta je sa njihovim najbližim

Crveni krst Crne Gore obilježiće sjutra Međunarodni dan nestalih, ustanovljen 1981. godine na Kostariki, i podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali
55 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst Crne Gore, Foto: Screenshot ckcg.co.me
Crveni krst Crne Gore, Foto: Screenshot ckcg.co.me
Ažurirano: 29.08.2016. 10:16h

Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih najbližih koji su nestali, saopšteno je Crvenog krsta Crne Gore, povodom Međunarodnog dana nestalih.

"Nepoznato je koliko je tačno lica nestalo širom svijeta u ratnim sukobima, koliko je djece odvojeno od roditelja usljed ratnih dešavanja i migracija, koliko je lica u zatvorima, a kojima je onemogućeno da ostvare kontakt sa svojim najbližima. Sve to stvara problem u otkrivanju sudbina nestalih", saopšteno je iz te organizacije.

Crveni krst Crne Gore obilježiće sjutra Međunarodni dan nestalih, ustanovljen 1981. godine na Kostariki, i podsjeća na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

"Crveni krst Crne Gore na svojoj evidenciji ima 61 slučaj lica nestalih u konfliktima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, čije porodice žive ili su pokrenule procedure traženja u Crnoj Gori i, zajedno sa Komisijom za nestala lica Crne Gore i Udruženjem porodica nestalih, radi na rješavanju pomenutih slučajeva“, kaže se u saopštenju.

Kako navode, kao jedan od alata koji koriste nacionalna društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pa i Crveni krst Crne Gore, jeste Trace the face (Pronađimo lice), preko web sajta www.tracetheface.org, koji omogućava tražiocima da postave sliku na ovaj web sajt i navedu koga traže.

Osim aktivnosti na rasvjetljavanju sudbina nestalih, Crveni krst Crne Gore, kako se navodi, radi i na edukaciji stanovništa kako se zaštititi i spriječiti da dođe do prinudnog nastanka i gubitka kontakta.

"Crveni krst Crne Gore je, kroz Službu traženja, zadužen za informisanje i podršku porodicama nestalih, kao i za proces traženja, kroz saradnju sa mrežom društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta, Centralnom agencijom za traženje Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ali i institucijama u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da Crveni krst Crne Gore pruža pomoć pri uspostavljanju porodičnih veza članovima porodica koje su razdvojene usljed ratnih sukoba, prirodnih nepogoda ili migracijama stanovništva i drugim slučajevima neželjenog gubitka kontakta, koji zahtijevaju humanitarno angažovanje.

Bonus video: