ČETIRI DANA DO POČETKA ŠKOLSKE GODINE

Ministarstvo prosvjete još nije obezbjedilo asistente u nastavi za djecu sa posebnim potrebama

Iz Ministarstva prosvjete s druge strane uvjeravaju da će naći način da obezbijede asistente u nastavi za svu djecu kojoj to pripada na osnovu Rješenja koje izdaje taj resor
155 pregleda 2 komentar(a)
Milka Šćepanović, Foto: Youtube screenshot
Milka Šćepanović, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 09.02.2019. 00:34h

Roditelji djece sa posebnim potrebama, koja pohađaju redovnu nastavu u vrtićima i školama, kažu da im Ministarstvo prosvjete još nije obezbijedilo asistente u nastavi, iako školska godina počinje za četiri  dana. I dok roditelji kažu da djecu neće na vrijeme poslati u školu jer im je, bez asistenata, ugrožena bezbjednost, iz Minsitarstva prosvjete uvjeravaju da će naći modalitet da sva djeca na vrijeme dobiju asistente.

"Informacija koju ja imam je da nećemo imati asistente prije 18.oktobra. Poražavajuće je da nemamo asistente zato što su izbori. Nije objavljen još ni konkurs za asistente tako da je jasno da oni neće biti angažovani od 1.septembra ", kazala je Milka Šćepanović, iz NVO "Naše sunce". 

Šćepanović kaže zbog toga ona ali i mnogo drugi roditelji razmišljaju da li da uopšte šalju djecu u školu I vrtić. Ističe da djeca sa posebnim potrebama koja pohađaju redovno školovanje bez asistenata u nastavi prije svega nijesu bezbjedna.

"U kontaktu sam sa mnogim majkama i neke su mi rekle da razmišljaju da djecu ne pošalju 1. septembra u školu jer strahuju prije svega za bezbjednost autistične djece. Činjenica da će moj sin sad da krene u drugi razred i da će na odmoru da bude sa svim odjeljenima u školi, njegova bezbjednost je ugrožena a onda on ne može da prati nastavu bez asistenta", dodala je Šćepanović.

Iz Ministarstva prosvjete s druge strane uvjeravaju da će naći način da obezbijede asistente u nastavi za svu djecu kojoj to pripada na osnovu Rješenja koje izdaje taj resor.

“ Roditelji koji imaju djecu kojoj je shodno rješenju dodijeljena pomoć asistenta da ne brinu, ministarstvo prosvjete će naći rešenje da njihovu djecu da početkom školske godine dobiju asistente što je najbitnije za njih i za nas.  Mi se nadamo da neće biti nikakvih kašnjenja i da će to krenuti od 1.septembra kao i prethodnih godina. To je projekat ZZCG i to bude jako dug proces “, kazala je Marija Jovović iz Ministrarsva prosvjete.

Ranije su na naše interesovanje o nejednakim kriterijumima pri zapošljavanju asistenata u nastavi iz ministarstva prosvjete saopštili da taj projekat vodi Zavod za zapošljavanje koji konkurse za ta radna mjesta raspisuje 2 puta tokom školske godine.

"Kako se budžet Zavoda za zapošljavanje utvrđuje za kalendarsku godinu, u septembru se raspisuje konkurs za projekat „Asistenti u nastavi“, shodno kojem se asistenti angažuju do kraja prvog polugodišta školske godine, što se poklapa sa krajem kalendarske godine. Zbog toga se čitava procedura za angažovanje asistenata ponavlja s početkom drugog polugodišta, a njihov angažman traje do završetka školske godine".

Kako u Crnoj Gori ne postoji registar djece sa posebnim potrebama, tako se ne zna ni koliko njih ima asistenta u nastavi.