Mladi fizičar Marko Petrušić dobitnik ovogodišnje nagrade Fondacije “IV5 Oikos”

“Vjerujem da je ovo jedina NVO koja na ovaj način pomaže talentovanim učenicima. Drago mi je kada vidim da je u našoj Gimnaziji ljubav prema nauci i dalje jaka. Pozvao bih sve mlade da se bave naukom za koju ima nade, ako se u nju bude ulagalo”, kazao je Petrušić i zahvalio se nastavnici, profesoricama i roditeljima na pruženom znanju i podršci.
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2016. 09:21h

Nikšićki gimnazijalac Marko Petrušić, od ove godine student brogradskog Univerziteta, odsjek fizika, ovogodišnji je dobitnik nagrade koju Fondacija “IV5 Oikos” dodjeljuje već pet godina zaredom. Mladi fizičar je prethodne četiri godine bio jedan od troje kandidata za pomenutu nagradu, a još od osnovne škole uvijek je bio među prvima na takmičenjima iz fizike. Za njega su takmičenja uvijek bila prilika da proširi i provjeri znanje.

“Vjerujem da je ovo jedina NVO koja na ovaj način pomaže talentovanim učenicima. Drago mi je kada vidim da je u našoj Gimnaziji ljubav prema nauci i dalje jaka. Pozvao bih sve mlade da se bave naukom za koju ima nade, ako se u nju bude ulagalo”, kazao je Petrušić i zahvalio se nastavnici, profesoricama i roditeljima na pruženom znanju i podršci.

Njemu je pripala novčana nagrada u iznosu od hiljadu eura, dok su drugo dvoje kandidata Rajka Pejanović i Pavle Vulanović, dobili knjigu “Teslin čudesni svijet”.

Nagrade je uručila prof.Slobodanka Brajušković, supruga pokojnog prof.Slobodana Brajuškovića po čijem đačkom nadimku pomenuta Fondacija nosi ime.

“Društvo koje ne ulaže u nauku nema svoju budućnost. Zato svi moramo voditi računa o tome. Posebno bih se obratila profesorima. Oni ne mogu da rade taj posao ako ne vole svoje učenike. Zato bih im rekla – volite svoje učenike i opraštajte im ponekad, a ostalo će sve doći samo od sebe”, poručila je Brajušković.

Fondaciju “Oikos” su osnovali bivši učenici IV-5 odjeljenja biologa nekadašnjeg Srednjoškolskog centra, koje je 1980. proglašeno za najbolje u Jugoslaviji. Bivšim gimnazijalcima, sada ljekarima, ekonomistima, pravnicima, preduzetnicima, vrlina je skromnost, a znanje mjerilo uspjeha. Zato su i posebni, kazao je Žarko Raičević, direktor Gimnazije.

“Mnoge generacije se sa sjetom sjećaju Gimnazije, koja veoma uspješno postoji više od jednog vijeka. Samo što se vi razlikujete i sada, kao što ste se razlikovali i prije. Nijeste ostali na toj lijepoj sjeti nego i na djelu i jednom vašem plemenitom radu a to je motivacija mladih ljudi Nikšića za naukom, učenjem, stvaranjem, da shvate da je to jedan jedini put u budućnost. Vi ste to najkonkretnije uradili. Lijepa su sjećanja, ali je rad najefikasniji i najunosniji”, poručio je Raičević.

O uspjehu škole i njenih učenika najbolje govore nagrade, a Raičević je nabrojao samo one rezultate koje su nikšićki gimnazijalci postigli u poslednjih pet godina.

“Za ovih pet godina naši učenici su na olimpijadam znanja u svijetu osvojili dvije zlatne i dvije bronzane medalje. Četiri godine je od kada Ministarstvo nauke proglašava najbolje mlade istraživanje u Crnoj Gori. Četiri najbolja mlada istraživača su iz nikšićke gimnazije”, kazao je Raičević.

Sva priznanja su lijepa i znače puno, ali, kako je istakao direktor Gimnazije, najviše znače priznanja od svojih, kao što je to u slučaju pomenute Fondacije, gdje bivši gimnazijalci nagrađuju sadašnje.

Jedan od krivaca osnivanja Fondacije, Željko Radojević, biznismen koji živi i radi u Londonu, kazao je da sve što rade, rade sa entuzijazmom i da je sve veći broj onih koji ih podržavaju u tome. Pomenuo je sve dobitnike nagrade koju Fondacija dodjeljuje – nekada briljantne gimnazijalce, sada uspješne studente. Petar Tadić, studira fiziku u beogradu, Janko Radulović i Jelena Lalić su studenti beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, Milena Roganović, je na Medicinskom fakultetu u Podgorici i Rade Dačević, koji je upisao fiziku u Podgorici.

Prvi dobitnike nagrade, a ovogodišnji član žirija, Petar Tadić zahvalio se u ime Fondacije profesorima koji su njemu i ostalim gimnazijalcima prenijeli znanje i koji su zaslužni za rezultate koje su on i ostali kandidati postizali.

“Profesori Gimnazije su svojim predanim i entuzijastičnim radom uspjeli da nas motivišu da se bavimo naukom i da nam poprilično pomognu na tom putu”, kazao je Tadić i uručio knjige profesoricama fizike Ani Radović i Ani Vujačić i profesoricama hemije – Anki Koprivica, Jasmini Bošković i Miri Stanić.

“Ideja Fondacije u Nikšiću je postala stvarnost sa iskrenom željom da se mladim ljudima pomogne. Sve je veći broj firmi, i pojedinaca koji se javljaju na različite načine i svako u okviru svojih mogućnosti pomaže naš rad. I tako prođe ovih pet godina”, kazala je ljekarka Mira Joksović i zahvalila se svima koji su pomogli rad Fondacije.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su Omladinski narodni orkestar “Zahumlja”, koji vodi Ivan Peković, perkusionisti Nikšića pod mentorstvom Slobodana Jovićevića, Dunja Čukić, unuka Slobodana Brajuškovića i Miro Nikolić, koji je i vodio program.

Galerija

Bonus video: