Škola za trudnice: Predavanjem i vježbama protiv straha od porođaja

“Program je podijeljen u dvije grupe. Prva grupa namijenjena je trudnicama od 13 do 28 nedjelje trudnoće, a druga onima od 28. nedjelje pa do porođaja. Časovi su tri puta sedmično. Prvih pola sata su predavanja, a zatim vježbe”, kazala je za “Vijesti” Glušac
872 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2016. 18:44h

Ginekolog Milica Glušac otvorila je u Nikšiću školu za porodilje, zbog strahova koji prate trudnoću.

Čest strah od trudnoće, porođaja, od toga da li će majka umjeti oko bebe, ali i najbanalnija pitanja o njezi, ishrani i dozvoljenim kilogramima, motivisali su je da otvori školu.

Glušac kaže da je školu otvorila zajedno sa instruktorima City fitnessa, u čijim prostorijama se i održavaju časovi.

Škola je sa radom počela 1. jula i od 1. septembra startuje nova grupa polaznica.

“Program je podijeljen u dvije grupe. Prva grupa namijenjena je trudnicama od 13 do 28 nedjelje trudnoće, a druga onima od 28. nedjelje pa do porođaja. Časovi su tri puta sedmično. Prvih pola sata su predavanja, a zatim vježbe”, kazala je za “Vijesti” Glušac.

Za vježbe su, objašnjava, zaduženi fitnes instruktori, a njena je uloga da ih odobri i prilagodi trudnicama.

“Riječ je o vježbama opuštanja, razgibavanja i istezanja, o laganijem aerobiku, zatim o vježbama za smanjenje oticanja nogu, jačanje mišića karličnog dna, o vježbama disanja”.

Predavanja za trudnice do 28. nedjelje trudnoće vezana su za ishranu, njegu, putovanja, kontrolu, objašnjenja šta znače pojedini testovi i nalazi i zbog čega se rade, o prilagođavanju organizma u trudnoći i promjenama koje se dešavaju, neželjenim efektima, pojašnjava Glušac.

“Drugi dio namijenjen trudnicama u trećem tromjesečju trudnoće je u stvari sama priprema za porođaj, kao i za period koji ih ček”.

Istakla je da je svrha časova i da trudnice oslobodi straha od prirodnog porođaja, ali i da ih upozna sa carskim rezom. “Već imamo dvije polaznice koje su se porodile. Bile su spremne za porođaj, a bebe su na rođenju dobile najbolju ocjenu, na zadovoljstvo svih nas”.

Galerija

Bonus video: