Sjeverni vjetar obrao voćnjake, većini najgora godina do sada

“Tome je doprinijelo i nevrijeme u julu, kada je grad bukvalno desetkovao rod lubenica”, kazao je poljoprivrednik iz Malesije.
58 pregleda 1 komentar(a)
lubenica, Malesija (Novina), Foto: Boris Pejović
lubenica, Malesija (Novina), Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.08.2016. 17:45h

Loši vremenski uslovi, uslovili su da ova godina većini poljoprivrednika bude jedna od najgorih do sada.

Jak sjeverni vjetar prethodnih dana pričinio je takođe štetu.

Kako je kazao „Vijestima” Slobodan Vukčević iz Lješanske nahije, jak vjetar obalio je većinu roda na jabukama, kruškama, popadali su i grozdovi grožđa.

“Pored toga, vjetar je dodatno isušio zemlju, tako da je pitanje da li će uspjeti i sa zalivanjem da opstanu zasađene kulture”, kazao je Vukčević.

Poljoprivrednici iz Malesije takođe tvrde da odavno gora godina nije bila, pojedinima je vjetar pričinio štetu i na plastenicima, a rod lubenica je najviše podbacio.

“Tome je doprinijelo i nevrijeme u julu, kada je grad bukvalno desetkovao rod lubenica”, kazao je poljoprivrednik iz Malesije.

“Generalno ova godina je veoma loša bila što se tiče vremenskih uslova, a najgore je prošao rod paradajza. Sjeverni vjetar ovih dana će sigurno napraviti štetu, a ovako suvo i sušno vrijeme pogoduje štetočinama”, kazao je poljoprivrednik iz Zete Žaro Maraš.

On je kazao da je dodatni problem našim proizvođačima bio taj, što se nijesu mogli izboriti sa konkurencijom.

“Ovo je otvoreno tržište i ne možemo ništa povodom toga. Paradajz iz Srbije je bio 200 odsto skuplji od domaćeg, ali je zbog ljepšeg izgleda prolazio više”, kazao je Maraš.

On je pojasnio da je domaći paradajz, što se tiče ukusa, sigurno bolji od uvoznog.

“Da li ćemo se mi u narednom periodu prilagoditi, odnosno nabaviti neko novo sjeme paradajza, koje bi konkurisalo srbijanskom po izgledu, ne znam”, istakao je Maraš.

Komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda od 26. juna podnijeto je 240 zahtjeva za odštetu od domaćinstava sa područja Podgorice i gradskih opština Tuzi i Golubovci.

“Posao Komisije odnosi se na procjenu štete nastale usljed elementarne nepogode dok nadoknada nije u nadležnosti iste”, navodi se u saopštzenju iz Glavnog grada.

Bonus video: