Tivtu milion eura godišnja rata

Lokalni parlament je krajem prošle godine, odnosno krajem prošle nedjelje, donio i odluke o podizanju još dva kredita za nastavak izgradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture.
72 pregleda 1 komentar(a)
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.08.2016. 17:23h

Opština Tivat trenutno vraća četiri višemilionska kredita, koje su, posredstvom Vlade, uzeli proteklih godina za izgradnju nove kanalizacione i vodovodne infrastrukture, odnosno za kupovinu modernih protivpožarnih vozila.

Godišnja rata za ta zaduženja iznosi oko milion eura.

Za četiri godine dospijeva rok za vraćanje kredita od 1,297 miliona, za koji godišnja rata iznosi 108.117 eura.

Kredit od 1,878 miliona trebalo bi da bude otplaćen 2021. godine, a rata iznosi 80.000.

Iznos od oko 3,5 miliona, Opština je dužna da vrati 2023. godine, a anuitet iznosi 292.750 eura.

Posljednji će biti isplaćen kredit od 5,45 miliona eura čiji rok ističe 2030. godine, a godišnja rata je 540.000.

Lokalni parlament je krajem prošle godine, odnosno krajem prošle nedjelje, donio i odluke o podizanju još dva kredita za nastavak izgradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture.

Za njih se još čeka potpisivanje posebnih protokola sa Vladom.

Daje ih njemačka Razvojna banka KfW.

Prvi kredit od 5 miliona eura, uzet krajem prošle godine, namijenjen je za izgradnju nedostajuće sekundarne i tercijarne kanalizacione mreže u naseljima Gornja i Donja Župa, Mažina i Tripovići, izgradnju 2. faze tranzitnog cjevovoda za povezivanje Luštice na Regionalni vodovod „Crnogorsko primorje“ i za izgradnju solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja iz novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

Taj kredit vraćaće se do 2023. a godišnja rata iznosiće 500.000 eura.

Novi kredit od 6 miliona, za koji je lokalni parlament u petak dao zeleno svjetlo, uzet je sa rokom vraćanja do 2034. godine i godišnjom ratom od 600.000 eura.

Novac je namijenjen za izgradnju kanalizacionih sistema u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, jedne komore rezervoara za vodu u Gradiošnici i za zamjenu tranzitnog cjevovoda za turističko naselje na Plavim horizontima.

Bonus video: