Nikšić: Centar za romske inicijative počeo sa podjelom đačkih torbi i školskog pribora učenicima RE populacije

Akcije podjele udžbenika, đačkih torbi i školskog pribora realizovana je u sklopu projekta “Pružanjem socijalnih usluga do redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja”, koji Centar za romske inicijative realizuje od januara, a koji podržava Romski edukativni fond (REF) iz Budimpešte
96 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2016. 11:08h

Centar za romske inicijative počeo je sa podjelom đačkih torbi i školskog pribora učenicima romske i egipćanske populacije u Nikšiću. U pitanju je 181 učenik koji pohađa nastavu u osnovnim školama “Mileva Lajović Lalatović” i “Olga Golović”. U toku akcije 41 učenik od četvrtog do devetog razreda, čije porodice nijesu u mogućnosti da djeci obezbijede udžbenike, dobiće complete knjiga kako bi nesmetano mogli da pohađaju nastavu. Ministratvo za ljudska i manjinska prava najavilo je da će učenicima RE populacije u Crnoj Gori, od prvog do trećeg rareda, obezbijediti besplatne udžbenike.

Centar je za roditelje organizovao i radionice kako bi im skrenuli pažnju na značaj obrazovanja, kao i na obavezujuće zakonske normama i sankcije ukoliko djecu neredovno šalju u školu ili im na bilo koji način onemoguće da redovno pohađaju nastavu. Prošle godine je u šest slučajeva pokrenut prekršajni postupak prema roditeljima koji nijesu dozvoljavali djeci da idu u školu.

Kompanija ,,Jolly commerce” je prvacima romske i egipćanske nacionalnosti čestitala početak školovanja i svima poklonili po loptu.

Akcije podjele udžbenika, đačkih torbi i školskog pribora realizovana je u sklopu projekta “Pružanjem socijalnih usluga do redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja”, koji Centar za romske inicijative realizuje od januara, a koji podržava Romski edukativni fond (REF) iz Budimpešte.

“U okviru projekta prošle školske godinu smo pratili redovnost pohađanja nastave i kvalitet obrazovanja za 157 romske i egipćanske djece”, kazala je Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative.

Galerija

Bonus video: