Kriju seksualnu orijentaciju jer se plaše nasilja

Savjet Evrope i UNESCO ukazuju da su srednjoškolci iz LGBTI zajednice izloženiji nasilju od druge djece
992 pregleda 2 komentar(a)
Performans mladih trans osoba u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Performans mladih trans osoba u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2018. 19:11h

Većina mladih lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca iz Crne Gore, Albanije i Bugarske, krije u školi svoju seksualnu orijentaciju jer se plaše da bi zbog toga mogli biti izloženi nasilju. Mladi koji pripadaju LGBTI zajednici su i češće žrtve zlostavljanja od druge djece, navodi se u izvještaju Savjeta Evrope i Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o nasilju kojem su zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta izloženi mladi u školama u 35 evropskih država, među kojima su i crnogorske.

Nasilje u školama je, kako navode, globalni fenomen. Dodaju da je svake godine, 246 miliona mladih širom svijeta izloženo nekom vidu nasilja u školama. Motivi za zlostavljanje su različiti, a nasilje zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta... samo je jedna od kategorija. U istraživanju Savjeta Evrope i Uneskoa navodi se i da su srednjoškolci iz LGBTI zajednice u svim državama izloženiji nasilju od druge djece. Iz Savjeta Evrope i Uneskoa podsjećaju da je prema istraživanju Nevladine organizacije “Juventas” iz 2013, skoro polovina srednjoškolaca pokazala otpor prema mladima koji su pripadnici LGBTIQ zajednice.

Od 1.599 učenika srednjih škola koji su tada učestvovali u anketi, 44,2 odsto njih su kazali da se ne bi družili sa nekim za koga bi saznali da je LGBT osoba. Još teže bi, pokazuju rezultati ankete, prihvatili činjenicu da je u pitanju član njihove porodice (54 odsto).

Skoro 60 odsto djece izjavilo je da su nasilničko ponašanje, podsmijeh i ponižavanje prisutni u školama na dnevnom nivou, oko 17 odsto srednjoškolaca potvrđuje svakodnevne napade, a 63 odsto mladih kazali su da su čuli da su druge osobe ismijavane, da su izložene uvredama, napadima i prijetnjama, samo zbog toga jer vjerovatno pripadaju LGBT zajednici. Isto istraživanje među srednjoškolcima pokazalo je da njih oko 24 odsto smatra da LGBT osobama treba pomoći da ostvare svoja prava, ali je oko 42 odsto mladih kazalo da bi državne institucije trebalo da rade na suzbijanju homoseksualnosti.

Navode da je Crna Gora jedna od 32 države koje su učestvovale u istraživanju, u kojima je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije zabranjena, kao i da je jedna od 24 države koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu rodnog identiteta. Podsjećaju i da je Crna Gora kroz Strategiju za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba, usvojila konkretne mjere za sprečavanje i rješavanje slučajeva nasilja na osnovu seksualne orijentacije. Kao primjer dobre prakse, navode Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore koji je 2014. usvojio politiku protiv diskriminacije LGBT studenata i zaposlenih.

Dodaju i da je Crna Gora jedna od 21 države u kojima zaposleni u obrazovanju mogu da se dodatno usavršavaju u oblasti seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Podsjećaju da je Ministarstvo prosvjete 2013, u saradnji sa nevladinim organizacijama, za nastavnike i školske psihologe obezbijedilo obuku, ali dodaju i da nije poznato da li je slična praksa nastavljena i kasnije.

Iz Savjeta Evrope i Uneskoa školama preporučuju da u budućnosti nastave da preduzimaju mjere kojima će odgovoriti na nasilje kojem su mladi iz LBGT zajednice izloženi zbog svoje seksualne orijentacije. Državama, pored ostalog, preporučuju da dosljedno i sistematski prate tu vrsu nasilja, usvoje mjere kojima će efikasno spriječiti i riješiti nasilje, te da nastavne planove i programe učine takvima da oni budu zasnovani na jednakosti i lišeni diskriminacije po svim osnovama

Bonus video: