Ministarstvo finansija: Ivanović nije ni tražio novac za vakcine već za analize i letke

Iz dopisa Ministarstva poljoprivrede se vidi da sebe zadužuju da "permanenetno prati epizootiološku situaciju u regionu i pravovremeno preduzima mjere u cilju smanjenja rizika od pojave ove bolesti na teritoriji Crne Gore"
218 pregleda 9 komentar(a)
goveda, vakcinacija, dopis, Foto: Ministarstvo finansija
goveda, vakcinacija, dopis, Foto: Ministarstvo finansija
Ažurirano: 24.08.2016. 20:02h

Iz Ministarstva finansija saopštili su da nisu tačne informacije koje je saopštio potpredsjednik Vlade Petar Ivanović da je Ministarstvo poljoprivrede tražilo 19. maja 29.000 eura za vakcinaciju, da je Ministarstvo finansija dalo negativan odgovor i da je zbog toga došlo do epidemije bolesti goveda kvrgave kože.

U dopisi Ministarstva poljoprivrede upućenog Komisiji za ekonomsku politiku od 19. maja se uopšte ne pominju vakcine. Traži se da se Ministarstvo finansija zaduži da iz budžetske rezerve obezbjedi 29.000 eura za obezbjeđivanje neophodnih dijagnostikuma, laboratorijsko ispitivanje, kao i za naknadu veterinarskim ambulantama za uzorkovanje i postupanje u slučaju sumnje na bolest, obuku i pripremu i štampanje informativnog materijala za držaoce goveda.

Iz dopisa Ministarstva poljoprivrede se vidi da sebe zadužuju da "permanenetno prati epizootiološku situaciju u regionu i pravovremeno preduzima mjere u cilju smanjenja rizika od pojave ove bolesti na teritoriji Crne Gore", kao i da sačine detaljan plan preduzimanja mjera u slučaju pojave sumnje ili bolesti na teritoriji Crne Gore sa planom hitne vakcinacije. To znači da kada su tražili novac nisu ni imali detaljan plan preduzimanja mjera. Sve to dešava se deset mjeseci nakon što je u Grčkoj već počela procedura za vakcinaciju goveda.

Iz Ministarstva finansija na dospis od 19. maja odgovaraju da su planirana sredstva rezerve zaključcima Vlade u potpunosti opedjeljenja za druge namjene.

"Imajući u vidu navedeno predlažemo da se razmotri mogućnost da potreban iznos sredstava bude obezbjeđen u ukviru ukupnih sredstava planiranih Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2016. godinu", navedeno je u odgovoru Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva finansija je "Vijestima" saopšteno da prema proveduri za korišćenje novca iz budžetske rezerve potrebna je saglasnost Vlade i riječ je o većim iznosima, a da svako ministarstvo za manje iznose ima pravo da za hitne potrebe preusmjeri potrebna sredstva do 10 odstu ukupnog iznosa na svojim stavkama. Odnosno da je Ministarstvo poljoprivrede moglo kada je god htjelo 29.000 eura za ova plaćanja.

Glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković u jutarnjem programu TV Vijesti kazala da je vakcinacija trebalo da bude obavljena najkasnije u aprilu kako bi se spriječila epidemija. Ona je navela da je Grčka počela vakcinaciju još u avgustu prošle godine, kao i da se ti postupci mogu finansirati iz evropskih fondova.

Bonus video: