Četvrt miliona Kosovara u Ulcinju

Uprkos prepolovljenim cijenama u Antaliji, posjeta je na lanjskom nivou jer su Ulcinj i CG “bezbjedna destinacija”
51 pregleda 26 komentar(a)
Ulcinj, plaža, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, plaža, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 24.08.2016. 16:43h

Direktor Turističkog centra Kosova Škeljzen Rizaj kazao je da je u Ulcinju do sada ljetovalo više od 250.000 Kosovara, koji su ostavrili oko 2,5 miliona noćenja.

On je kazao da je posjeta na nivou prošlogodišnje, uprkos tome što je moglo da dođe do “turbulencija na tržištu” zbog prepolovljene cijene aranžmana u Antaliji, u Turskoj.

“Kod Kosovara je presudilo to što su Crna Gora i Ulcinj prepoznate kao bezbjedne destinacije”, rekao je on, istakavši da u gradu nije zabilježen nijedan značajniji incident.

Ocijenio je da policija profesionalno i sa puno senzibiliteta obavlja posao, odnosno da ne zaustavljaju turiste bez potrebe.

“Sa te strane nemamo žalbi naših građana, ali imamo zbog saobraćajnih gužvi, parkinga, bespotrebnog višesatnog čekanja na graničnom prelazu...”.

Rizaj je kazao da je neophodno u što kraćem roku oformiti preduzeće koje će gazdovati parkinzima u gradu.

“Mi na Kosovu navikli smo da plaćamo parkinge na svakom ćošku, tako da to za nas ne bi bio problem. Zbog nedostatkla parking prostora, često se stvaraju ogromne gužve na ulicama”.

On je sugerisao vlastima da, kada “regulišu parkiranje”, razmisle o naplati prolaza Pristanom u vrijeme najvećih gužvi.

“U Monaku karta za jedan krug autom ulicom punom šetača košta 15 eura... Svaki Kosovar sa malo boljim autom platio bi 10 eura ili isto toliko za krug Pristanom...”.

Ocijenio je da hitno treba ukinuti plaćanje osiguranja na granici: “Nije problem u tih 15 eura, nego u čekanju jer vozač mora da izađe iz auta da plati. Tako se stvaraju još veće gužve... To se može dogovoriti na nivou osiguravajućih društava država”.

Negodovao je zbog visokih cijena u ulcinjskim supermarketima - “30 do 40 odsto većih nego na Kosovu”. Naglasio je da je čistoća u Ulcinju na višem niovou nego lani: “Najbolji proizvod kao i svih ranijih godina su prelijepe plaže i hotel Otrant koji igra ulogu Kulturnog centra Kosova. I da ih je još pet, svi bi bili puni od marta do oktobra”.

Bonus video: