Neuspješna akcija na primorju: Opštine krive što nijesu vakcinisana goveda

Do juče je potvrđeno 532 slučaja oboljelih goveda, najviše na području opština Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje
1 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.08.2016. 14:54h

Najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju protiv bolesti kvrgave kože nije bila uspješna, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, pojedine opštinske službe, i nakon više apela, nijesu se odazvale zakazanoj akciji”, piše u saopštenju.

Navodi se da bolest kvrgave kože goveda polako jenjava, a da je specijalistička veterinarska laboratorija u posljednja četiri dana potvrdila prosječno oko 20 novih slučajeva bolesti dnevno.

Do juče je potvrđeno 532 slučaja oboljelih goveda, najviše na području opština Berane, Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje.

“Podsjećamo da je vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore završena. Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavijeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što je prije moguće”. U Crnoj Gori, kako se navodi, trenutno boravi vodeći ekspert iz EU za bolest kvrgave kože dr Eva Tupurajnen.

“Ona će u izvještaju za EK napraviti i procjenu sprovedenih mjera i aktivnosti u Crnoj Gori na suzbijanju bolesti. Prvi utisci Tupurajnen, nakon što se upoznala sa situacijom i aktivnostima koje je sprovela Uprava za bezbjednost hrane, su izuzetno pozitivni”.

Navodi se da je bolest plavog jezika potvrđena kod ukupno 177 preživara, od čega na 174 ovce i tri krave. Najveći broj slučajeva registrovan je na područjima opština Podgorica, Nikšić i Cetinje.

Bonus video: