"Više veze sa govedima ima Petar Ivanović nego ministar finansija"

Ivanovićevi saradnici su tvrdili da je Konjević dao negativno mišljenje na njihov zahtjev za korišćenje 29.000 eura koliko bi koštala vakcinacija
74 pregleda 22 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2016. 17:22h

Dozvolite da više veze sa govedima ima bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović nego ja kao ministar finansija, kazao je danas ministar finansija Raško Konjević na pitanje da prokomentariše optužbe saradnika Ivanovića da je on kriv za epidemiju bolesti kvrgave kože zbog čega je do sada oboljelo i ubijeno preko 530 goveda.

Ivanovićevi saradnici su tvrdili da je Konjević dao negativno mišljenje na njihov zahtjev za korišćenje 29.000 eura koliko bi koštala vakcinacija.

On je naveo da to nije tačno, već da je na zahtjev iz maja ove godine odgovoreno sa kojih stavki unutar budžeta Ministarstva poljoprivrede mogu iskoristiti novac za vakcinaciju.

"Imam i njegov zahtjev i naš odgovor, sve jasno piše. U tom trenutku oni su iskoristili svega 70 odsto do tada predviđenih rashoda što znači da su imali zalihu novca. Mogli su da urade preusmjeravanje novca, prema našem savjetu, i obezbjede novac za vakcinaciju. Ono što je glavni problem u ovoj priči je što je on novac tražio u maju, a prema današnjoj izjavi glavne veterinarske inspektorke Mirjana Drašković vakcinacija je trebala biti obavljena najkasnije u aprilu kako bi se spriječila epidemija. Znači mnogo ranije nego što je Ivanović tražio", kazao je Konjević.

Ivanović je bio ministar do izbora nove Vlade izbornog povjerenja 19. maja a zahtjev za dodijelu novca iz budžetske rezerve poslao je prije smjene. Tada je naveo da je za vakcinacije prije pojave bolesti potrebno 29.000, u slučaju da se bolest pojavi vakcinacija bi koštala 330 hiljada, a u slučaju da se bolest pojavi a da vakcinacije ne bude obavljena trošak bi bio 1,3 miliona eura.

Konjević je odgovorio da se budžetska rezerva ne može koristiti jer postoji zaliha na računu Ministarstva poljoprivrede.

Bonus video: