Herceg Novi: Đaci "Milan Vuković" nastavu će pohađati u matičnoj školi

”Škola je bezbjedna, klizišta nema, potrebnio je izvršiti određene građevinske radove i osposobiti školu za normalno odvijanje nastave a očekujemo da bi nastava mogla početi sredinom septembra”, kazao je Ivanović
289 pregleda 2 komentar(a)
OŠ Milan Vuković, Savina, Foto: Slavica Kosić
OŠ Milan Vuković, Savina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.08.2016. 13:32h

Đaci osnovne škole Milan Vuković na Savini nastavu će od septembra pohađati u matičnoj zgradi, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Petar Ivanović.On je kazao da nalaz sudskog vještaka pokazao da je školska zgrada bezbjedna za rad i boravak djaka, profesora i zaposlenih.

Na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 7. jula je donijeta odluka da se škola zatvori jer nije bezbjedna za korišćenje.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Podgorice, utvrdili su tada "da se objekat škole nalazi na terenu koji nije stabilan, te da je pretrpio određena oštećenja, pa prema tome nije bezbjedan za korišćenje". Smatraju i da se stanje objekta može znatno pogoršati, ili pak doći do njegovog rušenja pri obimnijim padavinama ili jačim zemljotresima ili kombinaciji ovih uticaja.

Zato su savjetovali da se hitno pristupi istražnim radovima, izradi projekta sanacije i sanaciji objekta. Procijenjena vrijednost izrade i revizije tehničke dokumentacije koja uključuje i neophodna geomehanička istraživanja je 80.000 eura.

Po nalogu Ministarstva prosvjete u aprilu je zatvoren i vrtić Naša radost u neposrednoj blizini škole Milan Vuković jer “nije bio bezbjedan za korišćenje zbog ugrožene nosivosti konstrukcije objekta, ne samo pri dejstvu zemljotresa ili aktiviranju klizišta već i pri dejstvu gravitacionog opterećenja”.

”Škola je bezbjedna, klizišta nema, potrebnio je izvršiti određene građevinske radove i osposobiti školu za normalno odvijanje nastave a očekujemo da bi nastava mogla početi sredinom septembra”, kazao je Ivanović.

Ivanović je kazao da prije nego što škola ponovo otvori vrata, Vlada mora izvršiti korekciju prethodnog zaključka o zabrani izvođenja nastave.

“Vlada i resorno minsitarstvo je već opredejelila dio sredstva za sanaciju škole i poboljšanje kvaliteta boravka đaka, o čemi će se više detalja znati nakon sjednice Vlade u četvrtak, najavio je potpredsjednik Vlade.

Školu na Savini koja je izgrađena 1980. godine, pohađa 723 učenika.

Bonus video: