Iz mreže spasio kornjaču od pola tone

Šata kaže da je imao profesionalnu opremu, ali da je bilo neophodno i umijeće jer je kornjača, iako vidno iscrpljena, bila jako uznemirena
52 pregleda 22 komentar(a)
Hajrudin Šata, kornjača, Foto: Privatna arhiva
Hajrudin Šata, kornjača, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.08.2016. 19:21h

Više od dva sata trebalo je Ulcinjaninu Hajrudinu Šati da iz ribarskih mreža u blizini uvale Valdanos oslobodi navodno 500 kilograma tešku kornjaču i tako je spasi sigurne smrti.

Podvig dobija još više na značaju, s obzirom da je riječ o sedmoprugoj usminjači (dermochelys coriacea), jednoj od najugroženijih i najvećih vrsta morskih kornjača na svijetu, koja vrlo rijetko zalazi u Jadran, što su potvrdili i u Zavodu za biologiju mora iz Kotora.

Šata je kao službenik opštinske patrole krajem jula bio u redovnom monitoringu obale, u okviru projekta “Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema posredstvom zaštite i odgoja morske faune”, koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Uprkos riziku, kaže da je samo radio svoj posao na otvorenom moru:

“Bila je upletena u mreže , prilično iscrpljena i bez šansi da se oslobodi i preživi. Uskočio sam u vodu, uzeo neophodnu opremu i osmotrio situaciju kako bih je oslobodio, a da svoj život ne dovedem u opasnost. Ispostaviće se kasnije da sam morao da rizikujem”.

On tvrdi da nije bilo vremena da zove bilo koga, jer do dolaska pomoći kornjača ne bi preživjela.

Kaže da je imao profesionalnu opremu, ali da je bilo neophodno i umijeće jer je kornjača, iako vidno iscrpljena, bila jako uznemirena:

“Što je iskazivala naglim i snažnim pokretima. Samo jedan pogrešan potez u tim trenucima, značio bi vjerovatno i početak borbe za sopstveni život, jer je kornjača mogla da me povrijedi. Tako sam i sam mogao da se upletem u mreže ”.

Priča da je tokom dvočasovne akcije spasavanja kornjača bila sve pitomija:

“Prvo sam joj oslobodio zadnje peraje, potom glavu i na kraju, poslije dva sata, drugo peraje. Što je duže ta komplikovana situacija trajala, naš odnos bio je sve više prijateljski. Na kraju, kada sam uspio da je oslobodim, prije nego što je nestala u morskim dubinama, osjetio sam kao da mi je pokretima pokazala zahvalnost”.

Tek što je oslobodio jednu, druga izronila iz mora

Nakon što je oslobodio kornjaču, nedaleko od tog mjesta, Šata kaže da je vidio i drugu, iste vrste i skoro iste veličine.

“Vjerovatno je tražila svog partnera, odnosno mog malopređašnjeg prijatelja. I kao da je znala šta se zbilo, izronila je iz dubine i približila se čamcu što sam uspio da zabilježim svojom kamerom”, kazao je Šata.

Oklop pomenute vrste kornjača ima kožastu građu i polukrut je, sastavljen od više hiljada sitnih koštanih pločica koje su spojene. Svaka pločica može malo da se pomjeri, čineći tako oklop elastičnijim nego kada bi bio potpuno čvrst.

Imaju dugo prednje peraje koje im omogućava da preplivaju i do čak 30 kilometara dnevno.

Bonus video: