Odgovori Vlade o "Skadar lake" do kraja mjeseca

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je procedura dobijanja građevinske dozvole “apsolutno usklađena” sa zakonom
4 komentar(a)
Skadar lake (novine)
Skadar lake (novine)
Ažurirano: 23.08.2016. 18:24h

Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) prihvatila je žalbu neformalne grupe građana i nevladinih organizacija “Stop Porto Skadar Lake” i zatražila od Vlade izjašnjenje o tom projektu.

U zahtjevu upućenom Ministarstvu održivog razvoja i turizma, iz Sekretarijata Bernske konvencije traže odgovor na pritužbe o državnom odrobrenju i razvoju projekta Porto Skadar Lake.

Traže da im se do 30. septembra odgovori da li je procjena uticaja na životnu sredinu (EIA) završena prije izdavanja građevinske dozvole investitoru, da li je konačna verzija uključila studiju biodiverziteta i šta su njena osnova i zaključci.

Pitaju i šta je sa usvajanjem Prostornog plana NP Skadarsko jezero i da li on uključuje Stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu.

Navode da grupa građana tvrdi da projekat u zoni Nacionalnog parka Skadarsko jezero predstavlja ozbiljnu prijetnju.

“Čini se da je Porto Skadarsko planirao da obuhvati 60 vila, 50 apartmana i hotelski smještaj do 600 ljudi, uključujući rekreativne sadržaje kao što su bazeni i pristanište za 30 plovila, ali i unapređenje infrastrukture kao što su putevi. Podnosilac žalbe obavještava da je EIA sprovedena pred davanje građevinske dozvole za Porto od strane Ministarstva, ali tvrde da nijedna studija biodiverziteta nije bila i da nema podataka o ugroženim, endemičnim i rijetkim vrstama, niti je urađena negativna procjena uticaja za ove vrste pojedinačno”, piše u pismu.

Iz Bernske konvencije zatražili su da im Ministarstvo dostavi i sve druge informacije koje mogu biti relevantne u primjeni Preporuka za kandidatoru Skadarskog jezera za Emerald područje (oblast od posebnog značaja), kao i državne planove za kandidaturu...

“Kao što je predviđeno u Preporukama, nacionalni organi treba da 'preduzmu neophodne zaštite i očuvanja u cilju održavanja ekološke karakteristike kandidata za Emerald područja', do njihove potpune uključenosti u Emerald mrežu”.

Grupa građana je ranije obavijestila evropske institucije da projekat spa i kongresnog turizma, iza kojeg stoji francuski bisznismen Lionel Sonigo, uz privatni smještaj na 120.000 kvadrata, može da se razvija na bilo kojoj drugoj lokaciji, ali ne u srcu nacionalnog parka, jer nije u duhu tradicije, kulture i urušava jedinstveni prirodni ambijent i odlike zaštićenog područja.

Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je procedura na osnovu koje je donesen planski dokument, a po kome je izdata građevinska dozvola za kompleks, “apsolutno usklađena sa zakonom i dosadašnjom dobrom praksom”. Tvrde da je urađena i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu, dok projekat izgradnje “Porto Skadar Lake” prati i elaborat procjene uticaja na životnu sredinu.

“Zbog specifičnosti ove lokacije urađene su i dodatne studije, poput Studije zaštite predjela i dr. Na ovaj dokument 10 institucija je dalo svoje mišljenje”, saopštili su ranije.

Investitori su najavili da će radovi na poluostrvu Biški rep početi u septembru.

Bonus video: