GA analizirala medije: Vijesti imale najmanje pristrasnih naslova

GA navodi da je u 20% tekstova bilo i prikrivene kampanje i da u takvim tekstovima prednjače Pobjeda i Dnevne novine
52 pregleda 11 komentar(a)
vijesti, Foto: Vijesti online
vijesti, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 23.08.2016. 17:23h

Vijesti su imale najmanje pristrasnih naslova pokazala je prva analiza Građanske alijanse u okviru Monitoringa izborne kampanje uoči parlamentarnih izbora 2016. godine.

Analizirana su izdanja četiri štampana medija u periodu od 13. do 22. avgusta, a prema analizi Dan ima 41 senzacionalistički naslov, Dnevne novine su imale 21, Vijesti, 18, a Pobjeda 13.

Kada su u pitanju pristrasni naslovi, prema ocjeni GA, Dan ih je imao 31, Pobjeda 21, Dnevne novine 17, a Vijesti 16 takvih naslova.

“Kada je u pitanju prisutnost pojedinih partija i njihova zastupljenost u tekstovima, može se reći da je najviše prostora imala Demokratska partija socijalista (DPS)sa 166 tekstova i najveći broj tih tekstova objavljen je u Danu. Na drugom mjestu, iako sa znatno manje pojavljivanja, nalazi se Demos (94 objave), od kojih najviše u Danu. Po broju pominjanja u tekstovima svih dnevnih novina slijede SDP (89), URA (85) i Demokratski front (81). Važno je naglasiti da su se gotovo sve partije najviše pominjale u Danu jer je u toj novini bilo i najviše objavljenih tekstova u posmatranom periodu", navodi se u analizi.

Nakon DPS-a i Demos-a, po broju pominjanja u dnevnoj novini Dan slijede SDP, DF, Demokrate i URA.

"Kada je u pitanju pažnja koju je pojedinačna novina dala partijama, u Pobjedi je najviše puta pominjan DPS, a slijedi URA, Demos, DF i SDP. U odnosu na ostale novine, Pozitivna je najviše puta pomenuta u Pobjedi. Vijesti su najviše pažnje dale DPS-u, pa SDP-u, Demos-u, URA i DF-u.Najviše pojavljivanja u Dnevnim novinama imao je DPS, pa Demos, URA, SDP i DF”, navodi se u izvještaju GA.

GA navodi da je u 20% tekstova bilo i prikrivene kampanje i da u takvim tekstovima prednjače Pobjeda i Dnevne novine.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: