Podgorica: Manje se kupuju mliječni proizvodi

I prodavci na pijaci i pored dobre ponude, kažu da je promet manji i da su građani prije svega oprezni
289 pregleda 3 komentar(a)
sir, pijaca, Gintaš, Foto: Luka Zeković
sir, pijaca, Gintaš, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2016. 15:14h

Potražnja za mlijekom domaćih proivođača i mliječnim proizvodima, od pojave bolesti kvrgave kože kod goveda, u prodavnicama i na pijacama u Podgorici je manja.

Kako su „Vijestima” potvrdili prodavci, građani se u strahu i nepovjerenju i pored toga što imaju potvrde da je hrana ispravna, odlučuju da kupe proizvode iz inostranstva ili da ne trguju.

“Iako nadležni za kontrolu bolesti navode da je širenje bolesti mnogo manje i da je situacija pod kontrolom, mušterije se uglavnom odlučuju da ne kupe domaći sir, kajmak ili neki drugi proizvod. Oni koji imaju povjerenje, ali takvih je malo i dalje trguju”, kazala je „Vijestima” prodavačica Dragana Bulatović.

Sugrađanka Vesna Perović kazala je da od kada je čula za bolest kvrgave kože ne kupuje domaće proizvode.

“Iskrena da budem, strah me, kažu da je u redu i da kontrolišu sve, ali niko nije objasnio da li postoji neki period inkubacije, kako se manifestuje ta bolest. Ne bih da nagađam, tako da ne kupujem mlijeko, jogurt, sir...” , kaže Perović.

I prodavci na pijaci i pored dobre ponude, kažu da je promet manji i da su građani prije svega oprezni.

“Raspituju se, neki se nećkaju, ali na kraju uglavnom ne kupe. Prodajem sir godinama, nikad nisam imala problema, svi papiri su tu, ali zalud”, kazala je prodavačica sira i mliječnih proizvoda iz „Gintaša”, koja je željela da bude anonimna.

U Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji do sada laboratorijski je potvrđeno 445 slučajeva oboljelih goveda od bolesti kvrgave kože.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je saopštila da je broj novih slučajeva prošlog četvrtka znatno manji nego što je bio prosjek prethodnih dana.

"To upućuje na zaključak da širenje bolesti posustaje i da mjere koje se već danima intenzivno preduzimaju na terenu daju rezultate", kažu iz Uprave.

Precizira se da se to prvenstveno odnosi na uspješno sprovedenu vakcinaciju svih goveda kao i brze mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla koje su sprovele stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, uz podršku lokalnih uprava. Vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore je završena, a ostali su još samo sporadični slučajevi u udaljenim ruralnim krajevima, gdje nije bilo vakcinacije zbog teške dostupnosti ili nedostatka informacije o lokaciji životinja.

Bonus video: