Herceg Novi: Šarolika ponuda suvenira

Suvenir, kažu znalci, mora da pripada domenu asocijativnog, dakle predmet koji izaziva sjećanje na mjesto i vrijeme u kome smo bili
839 pregleda 2 komentar(a)
suveniri, Foto: Slavica Kosić
suveniri, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.08.2016. 14:13h

Postalo je nezamislivo da se sa ljetovanja ili turističkog obilaska neke destinacije, vratimo bez suvenira.

Književnik Nikola Malović tvrdi daje riječ o “profanom oponašanju davno ustanovljenih sakralnih načela.Hodočasnici na grob apostola Jakova (Santjago de Kompostela, Španija), još u srednjem vijeku kao dokaz dobijali su ljušturu školjke Pecten jacobeaus, Jakovljevu lepezu”.

Na hercegnovskoj rivijeri ponuda suvenira je velika, kao i raspon cijena od 50 centi, koliko treba platiti za magnet do 800 eura koliko košta model jedrenjaka, ali je malo originalnih rješenja. Turisti najčešće kupuju najjeftinije suvenire, one koji koštaju euro ili dva.

"Za razliku od ranijih godina ovog ljeta najveći račun iznosti 20 eura”, kažu u suvenirnici Nautilus na Škveru.

Ističu da dobro prolaze suveniri sa natpisom Montenegro ili Herceg Novi. U prodavnici ispod Sat kule navode da su im najbolje mušterije turisti iz Rusije i Poljske.

Herceg Novi,još uvijek uvijek je bez prepoznatljivog suvenira, ali mnogi o tome promišljaju, predlažu i stvaraju. Uz dobru stimulaciju možda sei “rodi” originalni, prepoznatiljivi novski suvenir. U Turističkoj organizaciji grada ističu da je ponuda suvenira u gradu dobra i da su turisti zadovoljni. Saglasni su da Herceg Novi zaslužuje da ima zvaničan i originalan suvenir, zbog čega su sredinom aprila raspisali javni konkurs na koji su stigle četiri prijave, a nijedna, po ocjeni stručnog žirija, nije zadovoljilo uslove konkursa. Zato će on biti ponovljen.

“Polazeći od pretpostavke da suvenir predstavlja odraz tradicije, kulture, istorijske i materijalne baštine opštine Herceg Novi, a istovremeno je i dio savremenih karakteristika grada, poželjno je da inspiracija za idejno rješenje bude neka od ambijentalnih cjelina ili kulturno-istorijskih spomenika koji su simboli grada - Sat kula, skale, tvrđave, mimoza i sl”, navode iz TO i najavljuju raspisivanje novog konkursa.

U JUK „Herceg festu“ovog ljeta pokušali su da podstaknu izradu i prodaju originalnih suvenira, pa su prije dva mjeseca uputili poziv kreativcima da dostave svoje ponude, ručno rađene suvenire, kako bi se njihova prodaja mogla organizovati na tvrđavama Kanli kula i Forte mare koje su otvorene za obilazak. Po riječima direktora Stevana Koprivice ideja nije zaživjela onako kako je zamišljena. U ponuđenim rješenjima bilo je, kako objašnjava, zaista originalnih i zanimljivih suvenira ali je njihova prodaja bila neznatna. S druge strane, opet su kao i u svim suvenirnicama, najčešće traženi magneti sa oslikanim ili izrezbarenim motivima ovog podneblja.

Slikar i vd direktor JU Muzej i Galerija Đuro Beli Prijić prije osam godina bio je voditelj projekta u kome su nezaposlena lica sa hercegnovskog Biroa rada stvarali suvenire . Zajedno sa vajarem Goranom Vukčevićem kreirao je, uz pomć svih angažovanih na projektu, dvadesetak suvenira .Pored minijatura sa motivima Herceg Novog i Boke Kotorske, izrađivali s keramiku sa grbovima grada i države, prepoznatljivim gradjevinama, često duhovito kombinovani sa motivima morskih stvorenja.

Prijić ističe da bi konkurs za izradu originalnog novskog suvenira trebalo raspisati u septembru, da bi on bio “spreman” za ljeto 2017. “To je ozbiljan i kreativan posao i zahtjeva vrijeme i trud”, objašnjava Prijić. On skreće i pažnju na jednu specifičnu, iako ne masovnu proizvodnju suvenira. “Kada u zvaničnu posjetu gradu dođu zvanice iz zemlje ili svijeta, potrebno im je pokloniti suvenir koji će ih podsjetiti na boravak u Herceg Novom. Takav suvenir mora biti kreativan i umjetnički urađen”, ističe Prijić.

Suvenir, kažu znalci, mora da pripada domenu asocijativnog, dakle predmet koji izaziva sjećanje na mjesto i vrijeme u kome smo bili. Sam materijal,izgled i fizičke karakteristike dobro uradjenog suvenira trebalo bi da budu na neki način sublimat podneblja koje prezentuje.

Mogu to biti pisani vodiči i mape, razglednice, oslikane majice, šolje,tanjiri, unikatna keramika s tipičnim motivima, modeli starih brodova, kopije starog novca, starih postanskih maraka, lutke u narodnoj nošnji,minijaturne replike umjetničkih djela, grbovi, kape, kopije znamenitih gradjevina , ali i kamenje, kao ono sa Partenona (čije je uzimanje istina najstrože zabranjeno i kažnjivo).

Bonus video: