Počela prodaja udžbenika, roditelji: Sve je skupo

Cijena kompleta za učenike prvog razreda Gimnazije je 106,30 eura, za prvake Glavni grad obezbijedio besplatne knjige
196 pregleda 10 komentar(a)
prodaja knjiga, udžbenici, Foto: Luka Zeković
prodaja knjiga, udžbenici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.08.2016. 06:43h

Prodaja udžbenika za novu školsku godinu, koja je počela juče, okupila je u podgoričkim knjižarama veliki broj roditelja, koji su među prvima željeli da opreme djecu za školu.

U knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Ulici Novaka Miloševa udžbenike za troje djece kupila je i Kotoranka Vesna Popović.

"Kupili smo dva kompleta za peti razred, pošto imam blizance, i za treći razred srednje škole. Kupili smo i sveske i propratni materijal. Veliki je izdatak svake godine, ali uvijek imamo pomoć porodice i prijatelja. Nešto se kupi i na rate... Postoji i ta mogućnost, tako da je lakše, ali je izdatak veliki”, kazala je Popović.

Ona je kazala da je kupovina udžbenika i propratnog materijala, bez školskih torbi, koštala oko 300 eura.

Korišćene udžbenike, kako je kazala, ponekad kupuju i kombinuju sa novima, ali je često problem što se, pogotovo za peti razred, koriste udžbenici koji moraju da se ispunjavaju, te se ne mogu iskoristiti.

“Radim u školi, pa to znam. Pristalica sam kupovine i korišćenih knjiga, ali ove godine se desilo da moramo da kupimo sve...”, kazala je Popović.

Mnogi roditelji nijesu bili raspoloženi za priču sa novinarkom, već su samo u prolazu komentarisali da je “sve skupo”.

Podgoričanka Marija Tomović je kazala da joj za kupovinu udžbenika i pribora za kćerku treba oko 150 eura.

“Za knjige oko 80 eura, torbu oko dvadeset do 30 eura, sveske, bojice, ne smijem ni da računam sve”, kazala je Tomović.

U podgoričkim knjižarama se sveske, u zavisnosti od veličine i poveza, mogu naći po cijeni od dvadeset centi do dva eura, olovke su dvadesetak centi, opremljena pernica od 11 do 24 evra, a komplet bojica 1,5 eura. Torbe za knjige, u zavisnosti od kvaliteta, koštaju od 15 do 50 eura.

Cijene kompleta udžbenika su iste i privatnim i državnim knjižarama, a najjeftiniji je komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole, koji će iznositi 43 eura i 10 centi.

Kompleti udžbenika za drugi razred osnovne škole, sa engleskim jezikom, ali bez drugog stranog jezika, košta 50,80, za treći razred, 47,70, za četvrti 59,60, za peti 67,30, za šesti 79,80.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva su prethodne sedmice najavili da će prodaja kompleta za četvrti razred kasniti nekoliko dana, jer štamparija nije ispoštovala svoje obaveze.

Za osnovce najskuplji je komplet za učenike koji pohađaju sedmi razred 93,70 eura, dok je cijena kompleta udžbenika za učenike osmog i devetog razreda ista, 88,20 eura. Lektira za drugi razred je 16 eura, dok je za sedmi razred najskuplja i iznosi 44 evra.

U prodaji su i kompleti udžbenika za srednje škole. Cijena kompleta za učenike prvog razreda Gimnazije je 106,30 eura, dok su nešto jeftiniji biti kompleti za starije razrede. Za gimnazijalce koji pohađaju drugi razred komplet udžbenika košta 87,20 eura, za treći 78,70, a za četvrti 55,30 eura.

Glavni grad i još nekoliko Opština obezbijedili su besplatne udžbenike za prvake.

U Delti akcija prodaje i zamjene korišćenih udžbenika

Roditelji i učenici će biti u mogućnosti da kupe korišćene udžbenike na akciji „Pokloni, zamijeni ili prodaj korišćeni udžbenik“, koja se od juče do 31. avgusta, od 18 do 22 časa, organizuje u tržnom centru „Delta city“.

Akciju organizuje opštinski odbor Sindikata prosvjete Podgorica koji je upozorio da “politika štampanja i prodaje novih udžbenika ne smije biti tržišna kategorija, već stvar socijalne politike”.

"Zavod za udžbenike posluje na tržišnim principima što na ovako malom tržištu udžbenika određuje nerealno visoke njihove cijene“, istaknuto je nedavno iz Sindikata.

Bonus video: