Tuponja: Nacionalni parkovi su dragocjen resurs države

Crna Gora, podsjetio je on, ima pet nacionalnih parkova, koji čine blizu osam odsto ukupne teritorije države
105 pregleda 26 komentar(a)
Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Goran Tuponja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2016. 12:04h

Nacionalni parkovi su dragocjen resurs države, koji se mora adekvatno zaštiti od devastacije, ocijenio je poslanik Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja, navodeći da je važan korak već napravljen usvajanjem amandmana te stranke na Zakon o legalizaciji neformalnih objekata.

Tuponja je podsjetio da je iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) saopšteno da je crnogorske nacionalne parkove, za prvih sedam mjeseci ove godine, posjetilo više od 130 hiljada ljudi.

“To dovoljno govori o kakvom se dragocjenom resursu radi, i da je krajnje vrijeme da se stane na kraj višedecenijskoj devastaciji tih prostora“, kazao je Tuponja u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Crna Gora, podsjetio je on, ima pet nacionalnih parkova, koji čine blizu osam odsto ukupne teritorije države.

„I umjesto da ljubomorno čuvamo rijetkost koju nam je priroda podarila, mi kao da želimo da to bogatstvo što prije uništimo. Nažalost, ukoliko se ne preduzmu hitne i rigorozne mjere da se zaustavi devastacija prostora, na dobrom smo putu da to i postignemo“, smatra Tuponja.

Kako je naveo, decenije nepoštovanja zakona o gradnji objekata, nedostatak urbanističkih planova, ali i znanja, volje i kapaciteta državne administacije, bahatost graditelja, pa i politička trgovina, doveli su do toga da se govori o nestvarnoj cifri od 40 do 100 hiljada nelegalno sagrađenih objekata.

„Niko čak precizno ne zna ni koliko ih ima, i to u državi koja broji nešto više od 620 hiljada stanovnika“, dodao je Tuponja.

Prema njegovim riječima, ne plašeći se posljedica, demonstrirajući silu i bahatost, svjesni nemoći nadležnih službi ili lakoće kojom ih mogu korumpirati, nelegalni graditelji napali su svaki pedalj prostora koji bi im zapao za oko, ne zaustavljajući se čak ni na granicama nacionalnih parkova.

„Polazeći od činjenice da su nacionalni parkovi najplemenitiji prostor koji imamo, i da kao takav mora uživati najveći stepen zaštite, Pozitivna je amandmanski djelovala da se Zakon o legalizaciji neformalnih objekata ne odnosi na nacionalne parkove“, kazao je Tuponja.

On je naglasio da, koliko god bila razumljiva neophodnost donošenja tog zakona, kojim će se pokušati integracija što većeg broja nelegalnih objekata u plansku dokumentaciju i uvesti u legalne tokove, negdje postoje i granice koje se ne smiju preći, a to je granica nacionalnih parkova.

U Pozitivnoj, kako je naveo, legalizaciju divlje gradnje u nacionalnim parkovima smatraju neprihvatljivom.

„Objekti koji su na crno sagrađeni u nacionalnim parkovima moraju, u skladu sa zakonom, biti uklonjeni. Taj proces neće biti ni lak, ni brz, ali to je jedini način da se sačuva prostor i ambijentalna cjelina nacionalnih parkova kao opšte dobro svih, a u isto vrijeme i pošalje snažna poruka svim eventulanim budućim graditeljima na crno, da je država odlučna da sačuva taj prostor“, kazao je Tuponja.

Država, smatra on, mora učini mnogo više da bi zaštitila prostor. „I ovim Pozitivna daje svoj doprinos očuvanju najvrednijeg resursa koji imamo“.

„Pozitivna želi poslati jasnu i snažnu poruku da ćemo, kao stranka koja je članica Evropskog pokreta Zelenih, koja ekologiju i zaštitu životne sredine stavlja u fokus svog djelovanja, u svakoj prilici dati svoj maksimum na njihovom očuvanju“, dodao je Tuponja.

Bonus video: