"Pokažite nam put do naših kuća"

lasnici kuća u tom dijelu grada kažu da su primorani da „na leđima“ nose ugalj i drva do kuća.
83 pregleda 0 komentar(a)
Moćevac, Foto: Goran Malidžan
Moćevac, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.08.2016. 15:31h

Iako su kuće izgradili prije pedesetak godina i opštini izmirili sve obaveze, sedam porodica u pljevaljskom naselju Moćevac još nema riješen prilaz do svojih domova.

Njihovi zahtjevi da im Opština riješi problem pristupnog puta do sada nijesu nailazili na razumijevanje lokalnih vlasti, pa su iz porodica Knežević, Klačar, Konstantinović, Dedeić, Tošić, Petrović i Popović, najavili da će potražiti sudsku zaštitu.

“Moja kuća je napravljena 1968. godine i bila je među prvim koja je napravljena na ovom prostoru. Opština je planirala da ovdje uradi ulicu i da susjednu manastirsku njivu podijeli na placeve. Placevi su podijeljeni i ljudi su počeli da grade kuće. Ali u međuvremenu iznad nas počele su da se grade kuće bez građevinske dozvole, a Opština shvata da im je bolje da urade put do kuća koje su na divlje napravljene, nego nama koji smo to uradili uz sve potrebne saglasnosti. Već pedeset godina obraćamo se Opštini da nam uradi put, ali osim obećanja, do danas ništa nije urađeno“, rekao je vajar Vojimir Dedeić.

Vlasnici kuća u tom dijelu grada kažu da su primorani da „na leđima“ nose ugalj i drva do kuća.

Jednako do njih ne mogu ni vozila hitne pomoći, pa teške bolesnike, među kojima i staricu sa oba polomljena kuka, nosilima, strmim stepenicama, nose do vozila i po više stotina metara.

Dedeić je kazao da je prije dva dana njegovim komšijama iz Opštine odgovoreno da su u toku izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana Moćevac i da će primjedbe moći da dostave na javnoj raspravi kada bude zakazana.

Istakao je da nikada nijesu imali dobar prilazni put, ali da su imali slobodan prolaz do kuća.

Nedavno, kaže, jedan od komšija pregradio je i pješački prolaz koji su koristile neke porodice.

“Da Opština nije napravila stepenice do kuća koje su urađene bez dozvole, ja bih mogao da napravim prilazni put koji bi išao iznad naših kuća“, rekao je Dedeić.

On tvrdi da postoji način da se uradi prilazni put, ukoliko Opština pokaže interesovanje da problem riješi.

„Tražimo od nadležnih u Opštini da isprave ovu višedecenijsku nepravdu i konačno nam izgrade put, kako bi i mi, kao i naše komšije sa svojim vozilima mogli da dođemo do svojih kuća. Neka opštinska komisija izađe na teren i odredi najbolje rješenje. Ukoliko ništa ne urade bićemo primorani da se žalimo nadležnim sudovima, uključujući i one van granica Crne Gore“, rekao je Dedeić.

Bonus video: