Prima socijalu u Nikšiću, a izdaje kuću u Budvi

Da bi sistem funkcionisao, imena korisnika morala bi da budu javna ili poznata makar nadležnim skupštinskim odborima
57 pregleda 25 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Boris Marić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.08.2016. 06:19h

Ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić kazao je da sistem korisnika materijalne pomoći ne funkcioniše, zbog čega bi imena korisnika morala biti javna ili poznata, makar, nadležnim skupštinskim odborima.

On tvrdi da je došao do dokumentacije koja pokazuje da je postojao slučaj u Nikšiću gdje korisnik materijalne pomoći bio i vlasnik nelegalnog objekta u Budvi, a to se utvrdilo uparivanjem računa za struju sa podacima iz sistema.

“Taj objekat je po mojim saznanjima izdavao i imao zaradu od njega, dok je istovremeno primao i 90 eura mjesečno materijalnog obezbjeđenja kao socijalni slučaj. Sistem ne prepoznaje i ne može naći vlasnike nelegalnih objekata”, kazao je Marić “Vijestima”

Smatra i da je simptomatično da je korisnik, čije ime nije želio da saopšti javnosti, skinut sa liste korisnika materijalne pomoći 9. maja, malo ranije nego što su opozicioni ministri ušli u Vladu.

Kazao je da još nijesu dobili spisak nelegalnih potrošača električne energije, koji su tražili od Elektroprivrede (EPCG), niti spisak vlasnika nelegalnih objekata koji su tražili Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

“Već sam dokazao da ima slučajeva koji ne zaslužuju da budu korisnici materijalne pomoći i da postoji način da prevare sistem, da njihov socijalni karton nije pouzdan. Ko zna koliko ih još ima, a jedini način da budemo sigurni u to jeste da uporedimo spiskove ministarstva, odnosno Centara za socijalni rad, sa spiskovima nelegalnih potrošača struje i vlasnicima nelegalnih objekata. To je jedini način da budemo sigurno da li neko nepravedno koristi materijalnu pomoć”, kazao je Marić.

On je ranije tražio da spiskovi korisnika materijalne pomoći i jednokratne materijalne pomoći budu dostupni javnosti, ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka ocijenila da bi Marić time prekršio zakon.

“To bi bio jedini način da se stane na put zloupotrebama materijalne pomoći uopšte, a ne samo u predizborne svrhe. Mislim da objavljivanje imena, naravno bez JMBG i drugih ličnih podataka, ne bi bilo kršenje zakona, jer ima veliki broj javnih kapmanja da se pomogne nekom takvom licu a imena određenog broja korisnika materijalne pomoći ima svaki poštar, jer se ta sredstva uplaćuju na ruke”, kazao je Marić “Vijestima.

Smatra da bi tako javnost kontrolisala kome ministarstvo dodjeljuje materijalnu pomoć, a u slučaju da imena ne mogu biti javna, Marić predlaže da budu makar dostupna nadležnim skupštinskim odborima.

“Na taj način bi poslanici opozicije imali spiskove i mogli bi kontrolisati da li ti korisnici stvarno zaslužuju naknade ili je riječ o zloupotrebama”, kazao je Marić.

Novinar “Vijesti” je imao uvid u rješenja kojima se toj osobi iz Nikšića dodjeljuje i ukida materijalna pomoć, kao i račun za utrošenu električnu energiju za nelegalan objekat u Budvi. Marić je kazao da mu je račun priložen anonimno i da je tragom njega došao do pomenutog slučaja.

Bonus video: