Podgorica: Mnogo manje požara nego lani

Do juče ujutro u avgustu imali 275 intervencija na gašenju požara i 62 prevoza vode, a lani u istom mjesecu 511 požara
56 pregleda 0 komentar(a)
Požar, Foto: Savo Prelević
Požar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.08.2016. 17:58h

Vatrogasci su do juče ujutro u avgustu imali 275 intervencija na gašenju požara i 62 prevoza vode.

To je u odnosu na avgust prošle godine, kako je kazao načelnik Službe zaštite i spasavanja Andrija Čađenović mnogo manje intervencija.

“Primjera radi, u avgustu prošle godine imali smo 511 intervencija na gašenju požara , a 91 prevoz vode. Do kraja mjeseca ima još preko deset dana, ali je vrlo vjerovatno da ćemo imati manje posla nego lani”, istakao je Čađenović.

On je kazao da je najveći požar ovog mjeseca bio 12. po datumu, kada je u nekoliko navrata gorjelo u park šumi na Zlatici.

“Bio je to veliki požar, jak vjetar je brzo vatru širio, bili su ugroženi objekti policijskog kampa i Auto-moto društva 'Bećo Lazović'”, kazao je Čađenović.

On je istakao da je požar na Zlatici gasilo devet vatrogasaca sa tri vozila, koji su uspjeli da spriječe da dođe do težih posljedica.

Vatrogasci su juče popodne ugasili vatru na brdu Ljubović, intervenisalo je osam pripadnika Službe zaštite sa dva vozila.

Povoljne vremenske prilike, uticale su da su vatrogasci u julu imali samo 186 intervencija na gašenju požara , dok je lani u tom periodu bilo čak 915 izlazaka na teren zbog toga.

“U junu mjesecu smo ugasili 59 požara , a lani je taj broj bio 346, u maju smo imali 39, a 2015. u tom mjesecu 98 intervencija na gašenju vatre. Prošle godine za 24 časa imali smo najviše 57 intervencija na gašenju požara , a ove za sada 11”, kazao je načelnik Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Andrija Čađenović.

Istakao je da su povoljni vremenski uslovi u junu i julu ove godine, pomogli da broj požara značajno bude smanjen, ali apeli građanima nisu u dovoljnoj mjeri urodili plodom.

“Pa smo sa svakim sušnim periodom imali porast broja požara i dva puta namjerno paljenje brda Ljubović, ali su blagovremenom, efikasnom reakcijom ti požari brzo sanirani”, naveo je Čađenović.

Bonus video: