Bećirović: Zašto sredstva za vakcinaciju nijesu na vrijeme obezbijeđena

Socijaldemokrate Crne Gore apeluju na Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da što prije na adekvatan način izvrši nadoknadu štete
5 komentar(a)
Nermin Bećirović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Nermin Bećirović, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 19.08.2016. 10:03h

Socijaldemokrate Crne Gore izražavaju zabrinutost zbog do sada laboratorijski potvrđenih 430 slučajeva bolesti „kvrgave kože“ kod goveda, od kojih je najviše dijagnostikovano na teritoriji Mojkovca, Kolašina, Berana i Bijelog Polja.

"Mišljenja smo da je situacija alarmanta i da je zahtijevala ranije odobravanje sredstava za vakcinaciju goveda, jer je vakcinacija počela tek desetak dana nakon pojave bolesti. Bolest se brzo proširila i prouzrokovala veliku štetu gazdinstvima na sjeveru Crne Gore, koja uglavnom žive od stočarstva. Zato postavljamo pitanje zašto vakcine nijesu nabavljane na vrijeme i ko je za to bio odgovoran", piše u saopštenju Nermina Bećirovića, član Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore.

Bećirović dodaje da je bilo neophodno odmah nakon pojave bolesti u susjednim državama reagovati i zaštititi stočni fond, "kako bi se spriječila pojava bolesti u Crnoj Gori, a nečekati da se bolest proširi i u našoj državi i nastrada tako veliki broj goveda".

Socijaldemokrate Crne Gore apeluju na Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja da što prije registruje gazdinstva kojima je pojavom ove bolesti nanijeta materijalna šteta i na adekvatan način izvrši nadoknadu te štete.

"Kao partija koja insistira na razvoju poljoprivrede kao prioritetne grane za privredni i društveni preobražaj sjeverne regije Crne Gore, smatramo da je neodgovornost onih koji nijesu dozvolili da se na vrijeme nabave neophodne vakcine nedopustiva. Koliko je danas treba preduzeti mjere kako bi se ista prevazišla a stočarima omogućilo da nastave sa djelatnošću kojom prehranjuju svoje porodice", zaključuje Bećirović.

Bonus video: