Potvrđeno 15 novih slučajeva bolesti kvrgave kože

Najveći broj slučajeva bolesti registruje na području Berana, Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polje
52 pregleda 3 komentar(a)
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
goveda, stoka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.08.2016. 07:03h

U Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici potvrđeno je 15 novih slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda na 40 ispitanih uzoraka. U Crnoj Gori je do sada laboratorijski potvrđeno 445 slučajeva oboljelih goveda. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je saopštila da je broj novih slučajeva u četvrtak znatno manji nego što je bio prosjek prethodnih dana. "Ovo upućuje na zaključak da širenje bolesti posustaje i da mjere koje se već danima intenzivno preduzimaju na terenu daju rezultate", kažu iz Uprave. Precizira se da se to prvenstveno odnosi na uspješno sprovedenu vakcinaciju svih goveda kao i brze mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla koje su sprovele stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, uz podršku lokalnih uprava. Najveći broj slučajeva bolesti registruje na području Berana, Kolašina, Mojkovca i Bijelog Polje.

Vakcinacija gotova

Vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore je završena, a ostali su još samo sporadični slučajevi u udaljenim ruralnim krajevima, gdje nije bilo vakcinacije zbog teške dostupnosti ili nedostatka informacije o lokaciji životinja.

“Evidentno je da na teritoriji Crne Gore ima više goveda nego što je registrovano u elektronskoj bazi Uprave. Ukupan broj goveda biće poznat nakon što se izvrši vakcinacija svih goveda u Crnoj Gori”, saopšteno je iz Uprave. “Bolest plavog jezika je od prošle sedmice registrovana na području Crne Gore. Do danas, laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno 73 slučaja bolesti. Od toga, 72 slučaja su potvrđena kod ovaca, i jedan slučaj kod goveda.

Ohrabruje činjenica da je ovaj tip virusa manje opasan za zdravlje preživara od nekih drugih tipova virusa plavog jezika i da od njega rjeđe dolazi do uginuća životinja”, saopšteno je iz Uprave.

Najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna

"Pozivamo vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što prije", kaže se u saopštenju. Kako se navodi, najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna. "Iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, opštinske službe lokalne uprave se nijesu odazvale zakazanoj akciji. Uprava će u petak i subotu pokušati sprovesti ovu akciju, prema zakazanom rasporedu, uz očekivanje bolje podrške opštinskih službi", kaže se u saopštenju. Bolest plavog jezika i u četvrtak je potvrđena na novim uzorcima porijeklom od ovaca na području Crne Gore. Laboratorijskim ispitivanjima je potvrđeno 96 slučaja bolesti, od čega 95 slučajeva kod ovaca i jedan kod goveda. Najveći broj registrovan je na područjima Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Bonus video: